Keravan hylätyn aurinkotemppelin salaisuus – osa 2


Kuva 1. Aurinkokyläsuunnitelman ydinosia. Selostus tekstissä.

Kuva 1. Aurinkokyläsuunnitelman ydinosia. Selostus tekstiosassa.

Tässä varsin runsaskuvaisessa aurinkotemppelikertomuksen toisessa osassa paljastuu jo, mikä se aurinkotemppeli oikeastaan oli. Kuvien runsaus johtuu osin siitäkin, että tekstilainaukset ovat gif-kuvina.

Keravan kirjaston kellarista löytyi teos, jonka kansilehti on kuvan 2 vasemmassa laidassa. Teoksen tekijät ovat Peter Lund ja Risto Mäkinen ja Sitra on sen julkaissut. Teoksessa kerrotaan Keravan aurinkokylän suunnittelusta.

Kuva 2

Kuva 2

Kuva 3 kertoo teoksen sisällöstä sisällysluettelon ja tiivistelmän muodossa.

Kuva 3

Kuva 3

Ydinasiathan ovatkin näkyvissä jo kuvassa 1. Vasemmalla kuvassa on lämpövarastosta ja sen putkitukset, keskikohdalla kuvaa näkyy muutamia toimintatiloja, joita oli suunnitelmaan kuvattu ainakin kuusi. Ei ihan yksinkertaista. Kuvan 1 oikea reuna kertoo kahdesta varsin erilaisesta arviosta, miten hyvin energiaomavaraisuus toteutuisi. Ei ihan olisi päästy 0-energiataloihin toiveikkammassakaan laskelmassa.

Suunntelmassa oli lisäksi mm. lämpötilatietoja myös Helsingin Kaisaniemestä. Keravallahan ei omaa sääasemaa ole, mutta ei se sentään merenrantakaupunkikaan ole.

Kuvassa 4 näkyy rahoituslaskelma, jossa voinee kiinnittää huomiota siihen, että perinteisen pannuhuoneen korvike maksaa puolet siitä, mitä itse asunnot. Pannuhuone on tässä kuitenkin yhtiöitetty erilliseksi lämpöyhtiöksi, eivätkä sen perustamiskustannusten ole suunniteltu kaatuvan asukkaille ainakaan isommassa määrin.

Kuva 4. Rahoituslaskelma.

Kuva 4. Rahoituslaskelma.

Vaan mikä onkaan itse aurinkotemppeli? Se selviää kuvasta 5. Se siis on kuvan 1 vasemman osan numerolla 6 merkitty lämpökeskus. Kuvassa 5 näkyy myös vanhemmalle polvelle tuttujen yritysten nimiä, joista yksikään ei enää jatka samalla nimellä. Syy nimenvaihtoon tai yritystoiminnan loppumiseen ei välttämättä ole tämä projekti. Kuva 5 kuitenkin kertoo, että Keravan aurinkokylän asuntoja on myyty ja muualta saadun tiedon mukaan myös ostettu.

Kuva 5. Punainen nuoli osoittaa aurinkotemppeliä.

Kuva 5. Punainen nuoli osoittaa aurinkotemppeliä. Kuvalähde: http://www.geocaching.com/geocache/GC3BRRA_aurinkokyla?guid=40928e5f-10a2-4117-8b1f-8c8d19937cd2

Varsinainen aurinkotemppelin salaisuus on nyt selvitetty, mutta kolmas ja viimeinen osa kirjoitussarjasta paljastaa hyvin harvoin nähtyä tietoa temppelin liepeiltä.

 

 

1 responses to “Keravan hylätyn aurinkotemppelin salaisuus – osa 2

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.