Watts arvostelee lustotutkimuksen lämpömittarikäyttöä


Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://wattsupwiththat.com/2024/05/16/wrong-mainstream-media-tree-rings-arent-reliable-indicators-of-past-temperatures/

WUWT-sivuston ylläpitäjä Anthony Watts kritisoi uutta tutkimusta artikkelissaan (Linkki). Esperin, Torbensonin ja Büntgenin tutkielmassa vuoden 2023 kesä on saatu ajanlaskun alun jälkeen lämpimimmäksi lustotutkimuksiin pohjautuen (Linkki). Tutkielman uutisointia löytyy mm. Phys.orgin sivulta (Linkki).

Aiemman Watts muistaakseni on arvostellut Mannin ”lätkämailaa”, joka sekin perustui lustotutkimukseen, mutta silloin en muista Wattsin niinkään puhuneen lustotutkimuksen rajoituksista kuin Mannin aineiston valikoinnista yms. Nyt siis Watts kertoo, miksei hänestä lustotutkimuksella voida mitata tarkasti menneisyyden lämpötiloja.

Kun kiistan kohteena oleva tutkielmakaan ei ole käytettävissäni kuin tiivistelmän verran, niin pahahan tässä on asiaa tuntemattomana mennä sanomaan paljon mitään. Se kylläkin vaikuttaa ilmeiseltä, että luston paksuuteen vaikuttaa muutkin tekijät kuin kesäkuukausien lämpötila. Esimerkiksi kuivuuden voisi olettaa vähentävän kasvua. Kun kuivuus vielä sattuu kesällä lämpimälle kaudelle helpommin kuin kylmälle ainakin Suomessa, niin kaipa Wattsin kritiikissä on jotain mahdollisuutta osumiinkin. Vaan sitähän en pysty tarkistamaan, miten asiat olisi huomioitu arvostellussa tutkielmassa.

2 responses to “Watts arvostelee lustotutkimuksen lämpömittarikäyttöä

  1. Monet asiat näyttävät vaikuttavan puiden luston kasvuun.

    https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/524169/6290.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Tämä näyttää olevan yli 20 v takaa oleva kirjoitus. Jossain lehdessä kyseinen kirjottaja, muistaakseni sanoi että melko selvä lämpövaihtelun aaltoliike on havaittavissa yli 7000 vuoden ajalta Suomen Lapissa. Ei kiistänyt ilmastonmuutoksen mahdollisuutta, mutta sanoi että voi tulla lähi vuosikymmeninä kylmä, ja ehkä nälkäkin.

    Tarvitsisi etsiä kirjoitus jos olen jättänyt talteen.

    Terveisin Ari Pirkanmaalta.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.