Toukokuussa 2024 globaali lämpötila aleni


Taas vakioraportti, tällä kertaa toukokuun globaalista lämpötilasta, jonka ennustinkin alenevan, mutta saavuttavan kuitenkin toukokuiden ennätyskorkeuden käyttämässäni Nasan GISTEMP-kuukausiaineistossa (Linkki). Kuvassa 1 näkyy graafisesti muutamien viimeisimpien vuosien kuukausilämpötilat ja kuvassa 2 sitten aineistoa vähän pitemmältä ajalta taulukkona. Kysehän on poikkeamalämpötiloista verrattuna vuosien 1951…1980 kuukausikeskiarvoihin.

Kuva 1.
Kuva 2. Kuvankaappaus 15.6.2024 sivulta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuten sekä kuvan 1 kuvaajasta kuin kuvan 2 taulukosta näkyy, on lämpötila miltei romahtanut huhtikuusta toukokuulle, mutta silti taulukosta nähdään, että toukokuu 2024 on selvälllä marginaalilla aineiston lämpimin toukokuu.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/
Kuva 4. Globaalit lämpötilat vuodenaikavaihtelu näkyvissä celsiusasteissa. Lähde: https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world

Kuvassa 3 näkyy se, että lämpiämistä on tapahtunut enemmän pohjoisella pallonpuoliskolla ja kuvassa 4 näkyy globaali lämpötilahistoria celsiusasteissa. Aineistoennätyksestä ei ole toukokuidenkaan osalta epäselvyyttä, mutta mainitsemani ”romahdus” ei hyppää silmille. Menossa oleva kesäkuu ei vaikuta ainakaan selvästi viilenevältä, vaan saattaa olla edelleen ennätyslämmin kesäkuiden osalta aineistossa. Saatamme olla kuukauden päästä viisaampia asian suhteen.

Kuvat 1, 2 ja 4 olen ajatellut napsauttamalla suureneviksi, mutta WordPress-alusta tekee kaikkensa, ettei suurentaminen onnistuisi. Ainakin omassa Win10/Firefox-ympäristössä joudun palaamaan artikkelin normaalitilanteeseen ja sitten napsauttamaan kuvaa uudestaan, että sen saisi mahdollisimman isoksi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.