Kannattaako meidän olla ympäristötekojen huippumaa?


Phys.org uutisoi uudesta kestävän kehityksen (EPI) raportista (Linkki), jossa Suomi on kärkimaiden joukossa. Se näkyy artikkelin karttakuvasta ja ja sitten tarkemmin tausta-aineistosta, josta olen koostanut kuvan 1 keskustelua edistämään.

Kuva 1. Kuvakoosteen lähdesivu: https://epi.yale.edu/downloads/2024-epi-executive-summary.pdf

Kuvasta 2 taas näkyy ainakin se, että käytettyjä kriteerejä tai mittareita on ollut lukuisasti.

Kuva 2. Aineistolähde: https://epi.yale.edu/downloads

Kuvasta 1 se sanottava, että jos Suomi olisi Kanadan tai Uuden-Seelannin kanssa samoissa lukemissa, niin tuntuisiko se mitenkään erityisen pahalta? Tai hyödymmeko me jotain siitä, että sijoitumme noiden maiden edelle, niihin verrattuna? Itse olisin tyytyväinen Uuden-Seelannin seuraankin, jos sen vastapainona maamme taloudellinen tulevaisuus näyttäisi valoisammalta.

Jos sitten huomioidaan kuvassa 2 näkyvä taulukko, niin ehkä saammekin paremman selvyyden siihen erikoisuuteen, että ydinvoimansa fossiilisella hiilivoimalla korvannut Saksa ja palavaa kiveä polttava Viro ovat Suomen edellä. Noissa mittareissa näytetään painottettavan enemmän muutosta kuin absoluuttista määrää. Kun siis Viro on vähentänyt palavan kivensä käyttöä, se saa siitä pisteitä. Saksan korkea sijoitus jää kuitenkin vähän mysteeriksi, mutta selvästikään ydinvoiman käyttöä ei paljoa huomioida, kun Ranska on Saksan jäljessä 13. sijalla.

Vihreään siirtymään suhtaudutaan Suomessakin laajasti myönteisesti ja pidetään yllä toiveita sen tuottamista teollisuuslaitoksista mm. vetytalouden piirissä. Toivotaan, toivotaan, että nuo toivekuvat toteutuisivat. Pessimistinä muistutan kuitenkin, että vastaavanlaisia toivekuvia rakenneltiin tuulivoimankin ympärille, mutta ei niitä tuulimyllyjä nykyään juurikaan Suomessa valmisteta, saati viedä ulkomaille. Enkä edes jaksa uskoa, että Suomen ykköspaikka EPI-listalla muuttaisi tilannetta olennaisesti tässä vihreässä siirtymässä ja sen meille ehkä tuomissa tuotantolaitoksissa.

Googlen haulla en vielä löytänyt yleisen median uutisointia tästä 2024-raportista. Saatanpa kommentteihin lisätä, jos osuu silmiini lähipäivinä.

Linkkejä aiheeseen

https://news.climate.columbia.edu/2024/06/04/new-report-provides-a-ranking-of-sustainability-around-the-world/ (Linkki) Phys.orgin uutisen identtinen lähdesivu Kolumbian yliopiston sivustolla

https://epi.yale.edu/ (Linkki) Yalen EPI-sivu

https://epi.yale.edu/epi-results/2022/component/epi (Linkki) EPI-raportti parin vuoden takaa. Suomi kärkipaikoilla, mutta Saksa ja Viro Ranskan takana. Painottuuko sittenkin uusimmassa raportissa viimeisimmät vuodet, koska isoja hyppyjä on näkyvissä vain kahdessa vuodessa?

1 responses to “Kannattaako meidän olla ympäristötekojen huippumaa?

  1. Sehän se on tässä jo viime hallituksen aikana herättänyt kummastusta, tämä niin kunnianhimoinen aikataulu ilmastoteoille. Keneltä keleeltä sitä kunnioitusta haetaan, ja mitä sillä sitten tehdään? Jos se jotenkin vaikka pienentäisi hiilijalanjälkeämme, niin voitaisiin asiasta edes keskustella. Mutta kun koko puhe ihmisten aiheuttamista CO2 ’päästöistä’ ja niiden vaikutuksista globaaliin ilmastoon on pelkkää IPCC puppua, jonka avulla on lypsetty rahoitusta tyhmiltä. Suomen osuus noista ’päästöistä’ on promilleluokkaa, ja pitäisi sen nyt avautua jo hitaammillekin, ettei näillä osuuksilla edes olisi kokonaisuudessa mitään ei mitään merkitystä.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.