Media ja pari chileläistä kantoivat kortensa ilmastopelottelukekoon


Helmikuussa Chilen Vina del Marissa oli tappava maastopalo (Linkki). Melko pian jopa Reuters löysi syyllisen: se on ilmastonmuutos (Linkki)! Rehellisyyden nimissä on todettava, että päinvastaistakin informaatiota on ollut liikkeellä, kuten Googlen hakutulos osoittaa (Linkki).

Nyt sitten uutisoidaan, että Chilen maastopalon sytytti palomies (Linkki). Joidenkin luotettavien lähteiden mukaan palomiehellä oli kaverina metsäpalojen torjuntaan erikoistunut viranomainen (Linkki).

Pyromaanien mielenmaisemaan on hiukka vaikea tunkeutua pelkällä puoli vuosisataa vanhalla lukion psykologialla, mutta jos nyt kuitenkin jotain heittelen. Se, että pyromaani on vapaapalokuntalainen, ei ihmetytä. Tultahan sitä pääsee näkemään tulipaloja sammuttaessakin. Siis tulen näkemisen veikkailen olevan pyromaaneja ilahduttavan asian vähän ilotulituksen tapaan. Toiseksi asiaksi pyromaanien osalta veikkailen sitä, että muutkin pääsevät näkemään sen pyromaanin ”ilotulituksen”. Tätä perustelen sillä, että syrjäseutujen tienvarsien puupinoissa Suomessa on enemmän poltettavaa kuin mitä kaikki Suomen pyromaanit ehtisivät sytytellä, mutta niitä pinojapa ei sitten sytytelläkään, kun ei olisi yleisöä?

Ilmastopelotteluhan on hyvin myyvää. Asiantuntija tai ”asiantuntija” saa helpommin rahoitusta, kun se asiantuntijuusala on hirveän kauhean tärkeä. Media taas saa myyntiä pelottelulla. Kun ilmasto ulottuu oikeastaan kaikkialle missä ihmisiäkin on, niin ilmaston tai sen muutoksen vaikutuksen osoittaminen nollaksi mihin tahansa tapahtumaan on haasteellista. Eikähän se tässäkään ole nollassa, mutta ei ilmeisestikään ratkaiseva asia.

Ehdottomasti ikävä onnettomuus tai vahingonteko tuolla Chilessä. Uhrimääräuutisointikin näyttää noudattaneen totuttua kaavaa: ensin on vain muutama uhri, eikä mitään arviota todennäköisestä uhrimäärästä. Sitten lopuksi kuolleita onkin toista sataa. Itse kaipaisin suuronnettomuusuutisointiin sellaista raakaa todennäköisyysarviota jo siinä vaiheessa, kun muutama kuollut on löydetty ja kadoksissa on iso joukko ihmisiä. Vaikkapa jotenkin näin: kuolleita on löydetty 5, mutta onnettomuusalueella asukkaita on 500, jota voinee pitää uhrimäärän ylärajana.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.