NOAA:n globaaleista lämpötiloista


Kuva 1.

FB:ssä tuli keskustelua esittämäni Nasan globaalien kuukausilämpötilojen kuvaajan yhteydessä, että entäs ”land”. No, sain nyt väsätyksi osin vanhalle pohjalle kuvaajan (kuva 1), jossa Nasan käyrä on tuttu tumman sininen murtoviiva ja sitten NOAA:n esittämä maan pinnan kuukausilämpötilojen poikkema-arvot ovat vihreällä murtoviivalla, meret vaaleansinisellä ja globaali NOAA:n kuvaaja punaisella. NOAA:n arvoja jouduin käyttämään (Linkki), kun Nasalta ei vastaavaa erottelua löytynyt.

Ehkä näkyvin seikka tässä kuvaajassa on vihreällä piirretyn maanpinnan selvästi suurempi poikkeama lämpimään suuntaan. ”Parhaimpina” kuukausina maanpinta on lämmennyt kaksinkertaisesti verrattuna maapallon keskiarvoon. Tämä sitten selittäneekin ne kauhistelu-uutiset, miten se ja se maa on lämmennyt moninkertaisesti keskiarvoon verrattuna.

Toinen varsin näkyvä ja helposti ymmärrettävä seikka on merellisen pintalämpötilan poikkeama-arvon vähäisempi vaihtelu kuukaudesta toiseen verrattuna maanpintaan. Merellisessä ympäristössähän se lämpö pääsee virtailemaankin vapaammin kuin maan pinnalla ja merta on enemmän, jolloin keskiarvokin lasketaan useammasta pisteestä.

Kolmanneksi voinee mainita sen itseäni vähän ihmetyttävän seikan, että sekä NOAA:n että Nasan globaalit poikkeamalukemat ovat kutakuinkin samat, vaikka niillä on eri vertailuvuosijakso, johon verrataan.

Neljänneksi voinee todeta, että kuvaajaan käytetty aikaväli on liian lyhyt ilmastoennusteiden tekoon. Globaalisti NOAA:n arvot ovat tällä lyhyellä jaksolla lämpenemiseen viittaavia, ettei tässä voi alkaa edes ennustelemaan käännettä jääkauden suuntaan. Huolimattomasti katsoen olin näkevinäni, että maa-arvot ovat laskussa, mutta sekoitinkin viivat. Kun kaikki poikkeama-arvot ovat plussan puolella, mikään ei tietenkään sodi ilmastonlämpenemisoletusta vastaan.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.