Strippaus korvaa yhtymisen?


T&T:stä osui silmiini maksumuurin takana oleva artikkeli (Linkki), jossa viitattiin uuteen mahdollisuuteen tuottaa ydinenergiaa. Asia kiinnosti sen verran, että kaivoin esille viitatun lähdeartikkelin (Linkki) ja myös Phys.orgin artikkelin asiasta (Linkki). Itse tutkielmasta löytyi tiivistelmä (Linkki).

Kuva 1. By Binding_energy_curve_-common_isotopes.svg: User:Fastfissionderivative work: Ykstoinen (talk) – Binding_energy_curve-_common_isotopes.svg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13290443

Näin kemistille ydinreaktiot eivät ole ihan tuttuja juttuja, mutta kuvasta 1 voin päätellä, että rauta on vakain alkuaine, josta ei saa energiaa sen enempää fissiolla kuin fuusiollakaan. Sen sijaan rautaa raskaamilla ytimillä on mahdollisus vapauttaa energiaa hajoamalla (fissio) ja rautaa kevyemmillä ytimillä energiaa voi saada vapaaksi fuusiolla. Noissa mahdollisissa ydinreaktioissa vapautuvaa energiaa voi sitten yrittää hyödyntää vaikka veden keittämiseen.

Aurinko vapauttaa materiasta energiaa fuusiolla, mutta pienoisauringon rakentelu maan päälle on ollut tuskaista touhua, enkä usko fuusiovoimalan olevan teknisesti valmis energiantuotantomuoto vielä kymmeniin vuosiin. Vetypommi toki toimii, mutta ei siitäkään oikein saa sitä vapautuvaa energiaa sähköntuotantoon.

Zhangin ja ”sadan” muun tutkijan tutkielmassa puhutaan yhden neutronin strippausprosessista vismutin ja litiumin isotooppien välillä. Veikkaan, että vapautuvaksi odotettu energia olisi kuvassa 1 Li6:n ja He4:n välinen energiaero. He4 syntyisi strippauksessa muodostuvan epästabiilin Li5:n hajotessa.

Aika näyttää, tuleeko tästä strippauksesta nopeasti tekniikaltaan valmista ydinvoimalaa. Itse olen odotellut toriumvoimaloita, eikä niitä näy eikä kuulu.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinreaktio (Linkki) Yleistä ydinreaktioista Wikipediasta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_lithium (Linkki) Litiumin isotoopeista Wikipedia (english).

Googlen suomennokset

fusion: (myös) yhtymisreaktio

One-neutron stripping process: Yhden neutronin strippausprosessi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.