Lopultakin tutkimus mikromuovien vaikutuksista


Täällä Roskasaitilla on ollut vuosien saatossa esillä jo useampia tutkimuksia mikromuoveista (muovipölystä) ja olen sitten alkanut päivittelemään, että niiden tutkimusten formaatti on aina sama: on löydetty mikromuovia uudesta paikasta x ja voi voi. Siis mikromuovien haittavaikuksia ei ole havainnoitu, ainoastaan ”voivoteltu”, että voi aiheuttaa.

Eilen Science Dailyssa (SD) julkaistun tiedeuutisen otsikko kertoo (Linkki), että mikromuovit vahingoittavat suoliston terveyttä. Koko Fackelmannin ja kumppaneiden tutkielma on luettavissa verkossa (Linkki). Siinä oli tutkittu myrskylinnun ja makaronesianliitäjän suolistobakteerikantoja suhteessa mikromuovimäärään ja sen tiivistelmässä todetaan, että ”mikromuovit liittyivät kommensaalisen mikrobiotan vähenemiseen ja (zoonoosien) patogeenien ja antibiooteille resistenttien ja muovia hajottavien mikrobien lisääntymiseen.” Kommensaaliset mikrobit ovat ”pöytävieraita”, jotka eivät tuota havaittavaa hyöytyä jos ei haittaakaan isännälleen. Patogeenisten mikrobien (osuuden) lisääntyminen on arvatenkin haitta isäntäeliölle. Antibiottieresistenssin lisääntyminen haittaa ainakin sitten, jos ottaa antibioottikuurin. Mikromuovia hajottavien mikrobien lisääntyminen on ehkä tässä tilanteessa positiivista ja helpointa ymmärtää. Jos muovipöly onkin ehtinyt ”puhdistaa” ympäristöstään myrkkyjä itseensä, muovin hajotus voi olla eliölle haitaksikin.

No, nyt ainakin loppui itseltäni valitus, ettei muovipölyn vaikutuksia ole tutkittu. Seuraavana askelleena tässä voisi olla tutkia noiden lintujen elivoimaa suhteessa suoliston muovipölyn määrään. Jos siitä ei löytyisi virherajoja ylittäviä eroja, niin sittenpä tutkimusten rahoituksen voisikin miltei lopettaa. Ehkä emme näekään moisia tutkimuksia julkaistuina?

Jos itselleni tarjoittaisiin kahta eri annosta samanlaista ruokaa, joista vain toisessa olisi muovipölyä, niin enhän minä nyt sitä valitsisi. Vaan jos sitten vaihtoehdot olisivatkin mikromuovia sisältävä ateria tai vain vettä, niin nälissäänhän se tulisi syötyä se ateria mikromuoveineen. Noilla esimerkeillä pyrin tässä kuvaamaan omaa käsitystäni mikromuoveihin nähden. Tämä käsitykseni perustuu tämänhetkiseen tietooni ja voi toki vielä korjaantuakin tiedon lisääntyessä.

Myrskylintu meressä. Kuvaajaviite: By Charles J. Sharp – Own work, from Sharp Photography, sharpphotography.co.uk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106970320
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.