Eipä ole tulossa ilmastovaaleja


Muutama päivä sitten blogiavauksessani pyytelin ilmastovaaliteemaan vinkkejä ja esittelyjäkin (Linkki), vaan eipä ole tullut sähköpostiinkaan mitään. Eikä muutenkaan oikein näytä ilmastovaaleja tulevan. Ilmastonvakiointi on miltei normalisoitunut eduskuntapuolueiden osalta. Tässä PS sitten erottuu hitaammalla ja vähemmän kunnianhimokkaalla etenemispyrkimyksellä, mutta Vihreät eivät enää oikein pääse tekemään eroa muihin ja gallupkannatuskin on ollut hiipumaan päin. Vihreiden puheetkin ovat siirtyneet luontokadon suuntaan.

Nyt on miltei ne maagiset sanat tulollaan: minä jätän tämän vain tähän…mutta en nyt sentään tee niin, vaan kasaan jonkinlaisia linkkikokoelmia, joista voinee saada vihjettä, mistä tuulee vaalien edellä ja mitä mieltä ollaan.

Joidenkin puolueiden ohjelmia ja vaaliteemoja

(Tässä on valikoitunut mm. sellaisia puolueita, joilla oli lyhyt lista vaaliteemoja ja niissä mainittu ilmasto, sekä ennestään tiedossa olleita ilmastoteemoittajia ja PS ihan muuten vaan).

https://avoinpuolue.fi/eduskuntavaalit-2023/ (Linkki) Avoimen puolueen vaaliteemana on ilmastonmuutoksen torjunta ydinenergialla.

https://www.sdp.fi/eduskuntavaalit-2023/vaaliohjelma/sinun-puolellasi/ (Linkki) SDP pyrkii nopeaan torjuntaan.

https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2023/02/Sinivalkoinensiirtyma_2023.pdf (LinkkiPDF) Perussuomalaiset ovat mm. keskeyttämässä päästökaupan ja laittamassa sattumasähkölle säätövoimavelvoitteen.

https://www.vihreat.fi/eduskuntavaalit-2023/ (Linkki) ”Ilmastokriisin ja luontokadon torjunta on Vihreille tärkein tehtävä.” Vihreät ovat ilmeisen valmiita suojelemaan nekin yksityismetsät, joita he eivät itse omista.

https://vapaudenliitto.fi/ (Linkki) ”Ei hiilidioksidi- ja ilmastohysterialle.” Vapaudenliitto on ilmastokriittisen Ilmastofoorumin hallituksessa olleen Ossi Tiihosen perustama puolue ja sen yhtenä ehdokkaana on em. yhdistyksen useampivuotinen puheenjohtaja Simo Ruoho. Siihen nähden tuntuisi ilmastokriittisyys vähän jääneen mm. rokote- ja Nato-kriittisyyden varjoon.

Joidenkin ehdokkaiden ilmasto-tai energiakantoja

(Tässä on Googlen hakuohjelmalla helposti ilmastohaulla löytyneitä ehdokkaita ja ehkä joku jo ennestään epäilty)

http://www.pirittarantanen.fi/vaalit2023/ (Linkki) ”Tarvitsemme hiilineutraaleja energiamuotoja joista ydinvoima on ehdottomasti yksi tärkeimmistä.”

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/ehdokas/harri-tollola (Linkki)”Tämä näkyy mm. liian kunnianhimoisessa ilmastopolitiikassa, yhteisvastuullisissa EU-elvytyspaketeissa, metsien taksonomiassa,…”

https://villetulkki.com/2023/01/15/energiavaalit-2023/(Linkki) ”Sähköntuotannossa ydinvoima, oli se sitten perinteisiä laitoksia tai pienreaktoreita, vastaisi jatkossa joustavasta perustuotannosta.”

https://www.simongranroth.com/fin?gclid=EAIaIQobChMI28j5upjq_QIVlJ6bCh1ulAvDEAEYASAAEgI1T_D_BwE (Linkki) ”…lägga fart på den gröna omställningen…” Tämä ehdokas putkahti blogini mainosruutuun.

https://keskusta.fi/eduskuntavaalit-2023/ehdokkaat/hameen-vaalipiiri/santeri-ala-roysko/(Linkki) ”Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat aikamme suurimpia kriisejä, jotka vaarantavat koko maapallon ja ihmiselämän tulevaisuuden.”

https://www.anniinaiskanius.fi/2022/11/09/kevaan-2023-eduskuntavaalit-ratkaisuja-energiakriisin-ehkaisyyn/ (Linkki) ”Putinin hirvittävä hyökkäyssota Ukrainassa ja nouseva energian hinta eivät ole syy hidastaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.”

https://vapaudenliitto.fi/ilmastofoorumin-puheenjohtaja-opettaja-simo-ruoho-vapauden-liiton-ehdokkaaksi-eduskuntavaaleihin/ (Linkki) ”Valehtelua kohtaat nyt sekä lämpiämisen tasossa, sen tulevaisuuden arvioissa, sekä sen vaikuttavien osatekijöiden suhteissa. Pohjaan tieteelle, nykyisen ulkomaisen lobbauksen ja propagandan sijaan, Suomen vaihteleva ilmasto huomioiden.”

https://vaalit.yle.fi/vaalikone/eduskuntavaalit2023/3/ehdokkaat/2035(Linkki) ”Politiikasta pois ilmastonmuutos, energiakriisi , vihreä siirtymä, rahansiirrot ulkomaille.”

https://vaalit.yle.fi/vaalikone/eduskuntavaalit2023/1/ehdokkaat/2124?lang=fi-FI(Linkki) ”Toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi.”

Joidenkin puolueisiin kuulumattomien organisaatioiden vaalisivuja

https://johnnurmisensaatio.fi/eduskuntavaalit-2023/ (Linkki)

https://luontoliitto.fi/vaalit-2023-anna-aanesi-luonnolle/ (Linkki)

https://wwf.fi/vaalit/ (Linkki)

https://www.birdlife.fi/eduskuntavaalit-2023/ (Linkki)

https://www.sll.fi/app/uploads/2023/02/Luonnonsuojeluliiton-eduskuntavaalitavoitteet.pdf (LinkkiPDF)

https://suomenluonto.fi/artikkelit/suomen-luonnon-vaalikysely-seitseman-puoluetta-vastasi-luonto-ja-ymparistoaiheisiin-vaittamiin/ (Linkki)

https://www.kiinteistoliitto.fi/blogit/tutkiijakehittaa/eduskuntavaalit2023asumismenojenhillinnanoltavatulevanhallituksentyolistankarjessa/ (Linkki)

https://ek.fi/tavoitteemme/ilmasto-energia-ja-liikenne/ (Linkki) Tämä ei ole varsinainen vaalisivu, mutta ilmasto ja kunnianhimokkuus ovat esillä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.