Taas laiskuus vaivaa ja otan vauhtia WUWT-sivustolta (Linkki), hyvä jos en koko juttua. Vakioblogisti Eric Worrall kirjoittaa miltei samalla otsikolla kuin minä, toki englanniksi. Hänen juttunsa taustalla on Forbesin uutisjuttu (Linkki) ilmastotieteilijä Cohenin johdolla laaditusta uudesta tutkielmasta (Linkki).
Forbesin jutusta käy ilmi, että ilmiö, siis helmikuiden kylmeneminen, on varsin rajallinen ja osin epävarmakin. Saattaa kuitenkin esiintyä Teksasissa. Vertailun vuoksi otin ilmatieteenlaitoksen tarjolla olevaa aineistoa (Linkki) kolmelta paikkakunnalta, Rovaniemeltä, Jyväskylästä ja Helsingistä, ja piirsin kuvaajan trendiviivoin.

Kuvassa 1 on siis mainittujen kolmen sääasemapaikkakunnan helmikuiden keskiarvolämpötilapoikkeamat verrattuna vuosien 1991…2020 keskiarvoihin samoilta paikkakunnilta. Siksipä trendiviivat menevätkin niin lähekkäin, kun tuo laskentatapa poistaa paikkakuntien väliset lämpötilaerot. Voidaan kuitenkin sanoa, että Suomen helmikuut ovat lämmenneet n. 60 vuoden aikana useita asteita. Trendiviivojen kulmakertoimet ovat välillä 0,05…0,06, joka siis tarkoittaa lämpenemistä siinä viidestä kuuteen asteeseen vuosisadassa. Korrelaatiokertoimet viittaavat epätarkkuuteen, mutta mitä lähempänä kulmakertoimet ovat nollaa, sitä heikommaksi menee tuo korrelaatiokerroinkin. Tässä siis kolmen paikkakunnan varsin samansuuntaiset trendit antavat vahvan viitteen helmikuiden lämpenemisestä Suomessa, ainakin tuossa aineistossa ja tuolla aikavälillä.
Kun tässä nyt tuli vähän kuin vesiperä, niin liitän tähän yhden säähän ja vuodenaikavaihteluun liittyvän jutun, jossa voisi olla mielikuvatasolla tuota otsikkoa hipovaa. Aasiassa on kuoltu kylmyyteen jo tammikuussa, kertoo media (Linkki). Samaan IL:n uutiseen on saatu mukaan myös ilmastonmuutoksen aiheuttama kylmyys, jo otsikkoonkin. Itse en osaisi tehdä tilastoa yksittäistapauksesta ja kun ei olisi tilastoa, niin en osaisi ennustaakaan. Voiko tässä muuta kuin kadehtia mm. Etelä-Korean ilmatieteenlaitoksen tiedottajaa. Jutussahan mainitaan Kiinan osalta ”Vastaavaa lukemaa ei ole aiemmin alueella mitattu.” Sitten mainitaan ”Ajankohdan keskiarvoon nähden Kiinassa on monin paikoin mitattu peräti 16 astetta kylmempiä lukemia.” Jos katsoo tuota kuvaa 1, niin tuon verranhan Suomessa helmikuiden keskiarvolämpötilat vaihtelevat vuodesta toiseen. Niinpä muutamana päivänä ei 16 astetta alle kuukausikeskiarvon olisi kuin kireä pakkaskausi. Mutta eikös vaan tunnelmaltaan ole tuo uutisjuttu WUWT-artikkelin kanssa samassa lämpeneminen aiheuttaa kylmyyttä -sarjassa?
Ja eihän se ole naurun asia, että ihmisiä kuolee enemmän koleina aikoina kuin muuloin (Linkki). Tämä tietenkin jätetään aina helleaaltojen aikaan kertomatta, ettei menisi hyvä pelottelu ihan hukkaan.
Nyt saattoi tulla kirjoitettua tavallista sekavampi juttu, mutta sitä se ikä teettää.Toivon lukijoitteni selviävän tästäkin.