Negatiivista uutisointia tuulivoimaloista


Kauppalehdestä sattui silmiini juttuotsikko: ”Tuulivoimalat rysähtävät maahan eri puolilla maailmaa” (Linkki). Pidin otsikkoa ja itse juttuakin tuulivoimalakielteisenä. Alempana olevaan linkkiosioon olen kerännyt lisää linkkejä tuoreisiin median juttuihin samasta aiheesta. Pohjalla suomenkielisissä uutisissa näyttää kaikissa olevan Bloombergin raportti aiheesta (Linkki). Ilmeisesti 1. uutisoija on ollut Popular Mecanics (Linkki).

Kyse näyttäisi olevan uusista, entistä suuremmista tuulivoimaloista, joissa ilmeisestikin on toiveikkaasti laskettu alakanttiin uhkaavat voimat ja vaadittavat lujuudet.

Mitä tähän sanoisi? Koska useat suurten tuulivoimaloiden valmistajat myöntävät ongelman, ei tämä nyt ainakaan ole yksittäistapaus. Lähinnä kaiketi kustannusoptimointikysymys, kun ”halpuutus” on mennyt pieleen näissä ylisuurissa tuulivoimaloissa, niin että pienet laatupoikkeamat tuotteissa ovat käytössä haitallisia. Saattaapa sitten olla niinkin, ettei suurempia kannatakaan valmistaa juuri kustannussyistä. WUWT-sivustolta toki löytyy yksi artikkeli (Linkki), jossa puolisen vuotta sitten manattiin tuulivoimatuotannon kustannuskriisiä. Jos siinä on edes jotain perää, niin ei se sitten parane sillä, että uudet tuulivoimalat romahtavat.

Tätä tilannetta kannattaa seurata myös Suomen tuulivoimaloiden osalta. Simoon on pystytetty 81 metrisillä roottorin lavoilla varustettuja voimaloita (Linkki), kun maailmalla suurimmissa tuuliturbiineissa lapapituus on jo yli 100 metriä (Linkki).

Kuva 1. Kesällä romahtanut tuulivoimala Oklahoman maaseudulla. Kuvankaappauslähde: https://www.wind-watch.org/news/2022/06/23/wind-turbine-collapses-near-ames/

Linkkejä aiheeseen

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/miksi-tuulivoimalat-rysahtavat-maahan-ympari-maailmaa-tama-tuon-tuosta-tapahtuvien-onnettomuuksien-syista-tiedetaan/1ec42e93-c39a-4efa-841a-e2ca38d68037 (Linkki)

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tuulivoimalat-romahtavat-oudosti-ympari-maailmaa-valmistajat-avaavat-ilmion-syita/8619186#gs.o6p5y1 (Linkki)

https://tekniikanmaailma.fi/kaksi-tuuliturbiinia-romahti-parin-paivan-sisalla-usassa-239-metrinen-turbiini-romahti-saksassa-entista-massiivisemmiksi-kasvavat-tuuliturbiinit-voivat-lisata-hajoamisen-riskia/?shared=1285878-9a7ef03b-500 (Linkki)

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jo-kaksi-tuulivoimalan-liki-70-metrista-siipea-on-irronnut-kristiinankaupungissa-asukkaat-ja-tuulivoimayhtio-ihmeissaan/7937666#gs.o6udfb (Linkki) On sitä Suomessakin sentään roottorin siipiä revennyt.

2 responses to “Negatiivista uutisointia tuulivoimaloista

  1. SiemensGamesa ilmoitti Q1/23 tulevaksi tappiokseen 760 M€, ”Faulty Components” osuus 472 M€. Kumulatiiviset tappiot lienevät jo >4 Mrd€.
    Siemens on vetämässä SiemensGamesan pois pörssistä. Tällä hetkellä uhkana lienee, että SiemensGamesa vetää koko Siemens Energyn nurin?
    SiemensGamesa on toimittajana Lestijärven 450 MW:n tuulivoimalle. Tuuleekohan tästäkin projekti, jolla on oma Olut viipyilevällä jälkimaulla (mallia OL3).

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.