Jäiden kertomana leudohko alkutalvi


Baltianmeren jääkartta on ollut lähes alusta alkaen blogissani kuvalinkkinä talvisin. Ajatuksena se, ettei jää reagoi lämpömittareiden lukemiin eikä niiden adjustointeihinkaan ja antaa näin kuvan alueellisesta talvi-ilmastonmuutoksesta, jos käytettävissä on tilastohistoriaa.

Kuva 1. Jäätilanne 23. tammikuuta. Vasemmalla tämän vuoden, oikealla vuosien 1965…1986 keskimääräinen tilanne. Kuvankaappauslähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Kuvasta 1 näkyy, että jäät ovat tänä vuonna selvästi vähemmässä kuin puoli vuosisataa sitten olivat.

Kuva 2. Kuvankaappauslähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Kuvassa 2 on Baltianmeren jäätilannetta tältä vuosituhannelta. Tämä alkuvuosi 2023 ei olekaan sitten kovin poikkeva, vähän niukemmasti jäinen kuin edellinen alkuvuosi, mutta kuitenkin lähellä 15 edellisen vuoden ajankohdan keskiarvoa. Kuvien 1 ja 2 vertailu antaa hyvän esimerkin siitä, miten paljon vertailuvuosien valinta vaikuttaa siihen, pitääkö jäätilannetta niukkana vako normaalina.

Vaikka tarkasteluni ei olekaan globaali, niin katsotaan nyt edes pohjoisen pallonpuoliskon jäätilannetta vähän laajemmin.

Kuva 3. Yläjrven jääpeitteisyys. Kuvankaappauslähde: https://coastwatch.glerl.noaa.gov/statistic/statistic.html

Katsoin Yläjärven lisäksi muutkin Pohjois-Amerikan suuret järvet ja jäätilanne oli samansuuntainen. Ei siitä toki varmuudella voi ennustaa koko loppukauden jäitä Suurilla järvillä, koska esimerkiksi vuosi 2019 alkoi näissä merkeissä, mutta sitten jäätä tulikin selvästi yli keskiarvon helmikuun loppuun mennessä.

Kuva 4. Pohjoisen jäämeren merijäätilanne. Kuvalähde https://nsidc.org/data/seaice_index

Vaikka jäästä tulevaisuuden ennustaminen ei ole paljon varmempaa kuin uuden vuoden tinoista ennustaminen, niin leudohkoa lopputalveahan tässä voi odottaa. Jäiden pinta-alahuippu osuu lopputalveen, mutta talven ennustaminen talven jo mentyä olisi ehkä liian helppoa? Kaikki esillä olevat jäämittarit antavat samansuuntaisen tuloksen, jossa ei ole näkyvissä ainakaan ilmastonkylmenemistä, mutta suunnaltaan ne osuvat ainakin tänä vuonna ilmastonlämpenemiseen.

Menneeseen alkutalveen pidän jäämittareita varsin luotettavina osoittimina. En nyt keksi mitään yksittäistä sääilmiötä, joka aiheuttaisi virheen kaikkiin kolmeen mittariin samanakaisesti, vaikka tuuliolot voivatkin jäitä vähän pakata. Lyhytaikaiset pakkasjaksot eivät isompien vesien jäitä paljoa kasvata, jos sää vaihtelee välillä plussallekin. Nythän juuri on luvassa föönausta tänne Suomeen, joten ei nuo merijäät täällä päin ainakaan ihan heti laajentune.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.