Talviportinvartija-hypoteesista jotakin


Tri Judith Curryn blogisivustolla näkyi vieraskynäartikkeli talviportinvartija-hypoteesista (Linkki). Kirjoittaja on minulle tuntematon neurobiologi Javier Vinós, jolla näyttää olevan oman alansa julkaisuja viime vuosituhannelta aina vuoteen 2008 ja sitten ilmastoaiheinen kirja Climate of the Past, Present and Future tämän vuoden syyskuulta (Linkki). Täytyy myöntää, etten ole ainkaan vielä päässyt kirjoittajan kanssa samalle aaltopituudelle, mutta luotan Judith Curryyn, ettei kyse ole ihan huuhaastakaan, kun hän on hyväksynyt vieraskynäilijäksi. Vinósin ilmakehän energiavirtoja tarkasteleva talviportinvartija-hypoteesi näyttäisi nostavan pohjoisen napapyörteen merkittäväksi tekijäksi ilmastonmuutoksessa.

Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://judithcurry.com/2022/10/20/winter-gatekeeper-hypothesis-new-support-for-the-effect-of-solar-activity-on-lower-atmospheric-circulation/

Ehkä lukijoidenkin pettymykseksi en nyt jaksa perehtyä niin syvällisesti tähän, että voisin sanoa jotain täsmällistä tästä hypoteesista. Se selviää, että jos talviportinvartija-hypoteesi on kattava, CO2-vaikutus ilmastonmuutokseen on vähäisempää kuin IPCC esittää. Jään siis odottamaan hypoteesin tuottamia kvantitatiivisia ennusteita ja niiden osuvuutta. Artikkelista saan sen käsityksen, että nyt ollaan vasta kuvailevalla (kvalitatiivisella) tasolla, eikä ole mallinnettu ilmastoa hypoteesin pohjalta. Kuvailevalla tasollahan kaikki voi olla täysin totta, mutta kun kuvailtujen mekansimien merkitystä sitten lasketaan vertaamalla vaikkapa ilmakehän lämmöneristekaasujen merkitykseen, niin talviportinvartijan kokonaismerkitys voi jäädä vähäiseksikin.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Napapy%C3%B6rre (Linkki) Wikipedia napapyörteestä

https://www.mdpi.com/2073-4433/13/7/1132/htm (Linkki) Vinósin viittaama Veretenenkon tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.