Suomen biokapasiteetti on poikkeava


Edellisen artikkelini tuottamasta Markku Salmelan Ilmastofoorumiryhmän FB-kommentista sain idean tehdä ikäänkuin jatko-osan aiheesta. Salmela linkitti Yorkin yliopiston hiilijalanjälkisivulle (Linkki). Sivu vaikutti mielenkiintoiselta, varsinkin Suomen osalta.

Kuva 1. Ekovelka maittain (punaisella). Vihreät alueet ovat omavaraisia. Kuvankaappauslähde: https://data.footprintnetwork.org/#/

Kuvassa 1 näkyy maittain ekovelka (punaisena) tai ekologinen omavaraisuusaste (vihreällä). Ylikansoitus vetää kartan yleensä punaiseksi. Suomi poikkeaa huomattavasti EU:n suurimmista maista ja jonkinverran Baltian maista ja muista Pohjoismaista.

Kuva 2. Biokapasiteetti henkeä kohti. Lähde: https://data.footprintnetwork.org/#/

Kuvassa 2 on kooste kahdesta kuvankaappauksesta. Pientä heittoa tuli kuvien liittämisessä, mutta ehkä tuo menettelee.

Kuva 3. Kkuvankaappauslähde: https://data.footprintnetwork.org/#/

Kuvassa 3 on taulukkomuotoisena kuvan 2 kartan parhaita maita biokapasiteetin osalta. Suomi on Euroopan paras ja edukseen poikkeava.

Vaikka mittareita voidaan aina valikoida tarkoitushakuisesti enkä väitä näitä biokapasiteetti- ja ekovelkamittareitakaan ainoiksi mahdollisiksi, niin kyllähän nämä herättävät ajatuksen, että kuka onkaan pissinyt suomalaisen veronmaksajan, metsänomistajan ja polttomoottoriautoilijan silmään? Eikö Suomi voisi ilmoittaa muulle EU:llekin, että kannustamme teitä pääsemään meidän tasollemme. Sitten mekin tulemme tiukentamaan hiilijalanjälkiämme, että pysymme yhä edellä?

Advertisement

One response to “Suomen biokapasiteetti on poikkeava

  1. Hieno johdatus erilaisten mallien teon mahdollisuuteen.
    Juuri katson Yle tv:stä mallia ’Putinista’ ja kuinka suojassa hän onkaan, häntä ei kritisoida, parhaillaan alaisia korkeintaan.. Tulee mieleeni allegoria ja tilanteet Suomessa sodan aikaan ja jälkeen. Mannerheimista, josta tulikin aikanaan sodan jälkeen suurin suomalainen. Nimet vaihtuvat, propaganda on samaa kaavaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.