Suo, kuokka ja EU


Törmäsin visertimessä kyselevään viestiin. Siinä kysyttiin, että onko totta, ettei ojittamaton suo ole Suomessa hiilinielulaskelmassa mukana. Hatarapäisenä en muista kirjoittaneeni aiheesta, joskin tiedän Antero Ollilan kirjoittaneen (Linkki). Ja sehän se voikin olla syy, etten ole aiheeseen kajonnut, koska siitä on jo suomeksi kirjoitettu.

Hiilinieluissa ja päästöissä näytettäisiin EU:ssakin oltavan ihmistekoisten päästöjen kimpussa. Tarkoittaa suurinpiirtein sitä, että jos Suomessa olisi hyvissä ajoin kaikki ojittamattomat suot muutettu asfalttikentiksi, niin siitä ei laskettaisi Suomelle mitään miinustakaan, vaikka oikeasti ilmakehään jäisi paljon enemmän hiiltä. EU:ssa ei oikein olekaan muita suovaltaisia maita kuin Suomi, joten taas tulee mieleen, että EU on vähän epäyhteensopiva, kuten se on raideleveytensäkin osalta. Ilmastoasioissa Suomi poikkeaa suurista EU-maista ainakin kahdessa kohdassa, joskin on sitten pinta-alaltaan samassa sarjassa. Suomessa pitää talvella lämmittää asuntoja ja asukasmäärämme on vain n. kymmenesosa. Noistahan sitten seuraa se, että meillä asukasta kohti lasketut päästöt ovat helposti korkeat. Niillä taas viherpiiperöt alkavat syyllistää suomalaisia.

Kaiken huipuksi on näkynyt väitteitä, että Ruotsissa luonnontilaiset suot ovat hiilinieluja. Tämä kaatuu sitten epäisänmaallisille suomalaisneuvottelijoille, jos näin on käynyt. En löytänyt varmaa tietoa asiasta, mutta odotan blogin kommentoijien korjaavan tilanteen.

Kuva 1. Ojittamatonta rantasuota. Kuvaaja: Roine Piirainen. Lähdesivu: https://kuviasuomesta.fi/syksyinen-suomaisema/

Lähdelinkkejä

https://www.talouselama.fi/uutiset/taas-yksi-omituisuus-nielulaskemissa-suomen-ojittamattomia-luonnontilaisia-soita-ei-laskelmiin-hyvaksyta/bcfa2162-ea1b-4f5d-9058-6b9c9a601970 (Linkki) Maksumuurin takana oleva Talouselämän artikkeli

https://www.verkkouutiset.fi/a/onko-suomea-huijattu-te-miljoonien-hehtaarien-hiilinielua-ei-huomioida/#b30f57d3 (Linkki) Verkkouutiset TE:n pohjalta.

https://kysymykset.kysyilmastosta.fi/t/kysymys-hiilinieluista/1055 (Linkki) Kysymys Ruotsin ja Suomen soiden erilaisesta kohtelusta hiilinieluna, johon ei vastausta tule.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suo (Linkki)

Advertisement

One response to “Suo, kuokka ja EU

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.