OL3 tekee tiliä kalliin sähkön aikaan


Otin otsikkoon positiivisen puolen vallitsevasta sähkömarkkinatilanteesta, josta Taloussanomat uutisoi (Linkki).

Kuva 1. Kuvasta linkki lähteeseen.

OL3-ydinvoimala on siis koekäyttövaiheessaan alkanut tuottamaan 1600 MW teholla, mutta tämä ei riitä sähkön hinnan alentamiseen, koska tuulivoimalat tuottavat vain n. 1% ilmoitetusta kapasiteetistaan.

Kuva 2. Kuvasta linkki lähteeseen, jossa tilanne alati muuttuu.

Mitäpä tästä? No sitä vanhaa tarinaani, ettei sattumasähköä pitäisi rinnastaa kysyntää vastaavaan sähköntuotantoon, nehän ovat ihan kaksi eri tuotetta. Jos vaikka sähköautojen latauspisteet saataisiin toimimaan vain ja ainoastaan tuuli- ja aurinkosähköllä, niin sekin auttaisi tässä vähäsen. Noilla kolmella asiallahan on yhteisenä nimittäjänä ilmastonvakiointi. Samalla sähköautoista tulisi sähkönjakelutavan pakottamana sattumasähkön varastoja.

Mitä OL3:een tulee, niin johan siihen on usko meinannut loppua jatkuvien lisäviivästysten takia. Nyt sentään näyttää paremmalta kuin koskaan. Ja kustannuslaskelmissakin on juuri tapahtumassa tuo iloinen virhe, että tuotetusta sähköstä maksetaan paljon enemmän. Jos tämä kalliin sähkön aika jatkuu pitempään, niin OL3 osoittautunee jo elinkaarensa alkupuoliskolla kannattavaksi investoinniksi. Kun tällä hetkellä sähkön myynnin tulovirta OL3:lle olisi 10 miljoonaa euron luokkaa päivässä, niin siinähän tulisi ensimmäinen miljardi tuloa vähän loppiaisen jälkeen. Miljardin bruttovuositulo vaatisi megawattituntihinnaksi vähän reilua 100 euroa, siis n. kolmasosaa nyt vallitsevasta. Ja tietenkin sitä, että ”mylly” pyörisi täysillä lähes koko ajan, ilman isompia katkoksia.

Kuva 3. OL3:n koekäyttötuotannon ennustetta. Kuvasta linkki lähteeseen, jossa tilanne on vielä muuttuvainen.

Näin syksyllähän Suomessa on usein tuulista, mutta talven pakkasilla yleensä on tyyntä. Että ei tämä varmaan ole ainoa hetki, kun OL3 tekee tiliä korkealla sähkön hinnalla. Onhan viherpiiperöinti arvokasta, tai ainakin se tulee hintoihinsa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.