Globaali lämpötila elokuussa 2022


Vakioraporttini globaaleista kuukausilämpötilojen poikkeama-arvoista (anomaly) Nasan mukaan on jälleen ajankohtainen viime elokuun osalta.

Kuva 1.

Kuvasta 1 näkynee, ettei elokuun arvo ole juuri korkeampi kuin edellisen heinäkuun arvo, mutta tähän liittyy pieni ”piilolämpeneminen”. Tuo heinäkuun arvo on nyt nimittäin 3 sadasosa-astetta (cK) korkeampi nyt kuin elokuussa, kun siitä raportoin. Tuollaisen hypyn voinee laskea viivästyneiden arvojen syyksi. Muiden kuukausien osalta ei silmiini osunut kuin korkeintaan yhden sadasosan heilahduksia, aiempien kuukausien arvojen ollessa pääosin samoja kuin oli elokuussa edellisessä raportissa.

Mitä sitten elokuun arvoon tulee, niin se osuu varsin hyvin tuolle katkoviivalle, joka on vuosien 1980…2021 trendiviiva. Täten elokuuta voi pitää hyvin ennustetusti käyttäytyneenä lämpötilansa osalta. Heinäkuu 2022 nousee nyt samaan sarjaan.

Kuva 2. lähdetaulukkoa vähän laajemmin kuin kuvassa 1. Kaapattu 14.9.2022 sivulta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 näkyy sitten perinteinen osa lähdetaulukkoa kuvankaappauksen tuloksena. Siitä näkyy mm. se, että elokuu 2022 on elokuiden joukossa jaetulla kakkostilalla ja se, että kolmen kuukauden jakso JJA on nyt ollut aineiston lämpimin yhdessä vuoden 2019 JJA-jakson kanssa.

Tänä vuonna La Niña vaikuttaakin petolliselta, kun hurrikaanit eivät ole riehaantuneet Atlantilla eikä globaalissa lämpötilassa näy notkahdusta. Tämän koko vuoden arvon voinee odottaa olevan tuossa Nasan aineistossa yli 90 cK, jolla sijoittuu sitten J-D sarakkeessa kuuden kärkivuoden joukkoon lämpimämmästä päästä. Jos vaikka loput kuukaudet, siis syys-joulukuu, olisivat yhtä viileitä kuin vuoden toistaiseksi viilein kuukausi, niin silti sijoitus säilyisi kuuden kärjessä, joskin arvo jäisi himpun alle 90 cK:n. Jotta tästä vuodesta tulisi jotenkin poikkeavan viileä viimeisiin kymmeneen vuoteen verrattuna, se vaatisi jo jonkin oudon katastrofin.

Kuva 3. Lämpötilapoikkemat kartalla. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvassa 3 on sitten kartalla näkyvissä, missä on ollut suhteellisesti lämpimintä ja missä viileintä. Vastaus on Etelämanner molemmissa tapauksissa, mutta pallonpuoliskona pohjoinen näyttää kuitenkin kokonaisuutena lämmenneemmältä. Hyvä tietenkin muistaa, että Etelämanner on näin talviaikaan pakkasella kokonaan. Poikkema-arvo voi kuitenkin olla reilusti plussalla, jos pitkäaikainen kuukausikeskiarvo on alueella vaikkapa -40°C ja nyt onkin ollut kuukausikeskiarvo -33°C

Pieni ja sisukas Suomi näkyy kartalla punaisena, kahdesta neljään astetta pitkäaikaista keskiarvoaan lämpimämpänä elokuultaan. Omat havaintoni eivät sodi tuota vastaan, vaikka rajallisia ovatkin.

Menossa olevan syyskuun arvo saattaa hypätä reippaasti elokuuta lämpimämmäksikin. Näin pääteltynä päivittäisarvoista, joita seuraan. Lokakuun puolenvälin aikoihin olemme toivottavasti vähän viisaampia tämän menossa olevan syyskuun globaalista lämpötilasta.

Advertisement

One response to “Globaali lämpötila elokuussa 2022

  1. Etelämanner on siitä kätevä tarvittavan lisälämmön säilytyspaikka etteivät paikalliset asukkaat tule valittamaan tehdystä ratkaisusta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.