Atlantin hurrikaanikausi 2022 puolivälissään


Kuva 1. Atlantin hurrikaanien esiintyminen keskimäärin. Lähde: NOAA

Jos virallisen Atlantin hurrikaanikauden alku on 1.6. ja päättymispäivä 30.11., niin kalenterin mukaan puoliväli olisi elo-syyskuun vaihteessa, mutta kun hurrikaanit ja trooppiset myrskyt eivät katso kalenteria, niin tituleeraan puoliväliksi tuota kuvassa 1 näkyvää esiintymishuippukohtaa. Näillä main joka tapauksessa voisi olettaa kauden myrskyistä puolet olevan vielä tulossa.

Kuva 2. Hurrikaaniennusteiden tilanne verrattuna toteutumaan. Virhesumma kauden lopulla, jos menee samaan tahtiin. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Atlantic_hurricane_season

Jotain outoa tässä nyt kuitenkin on. Se, että ennusteet näyttävät menevän pieleen kuvan 2 mukaan, ei ole outoa, mutta kun La Niña on vaikuttamassa, pitäisi hurrikaaneja (tai tarkemmin kaikkia sykloneja) enemminkin olla yli keskiarvon Atlantilla, kuten kuvasta 3 voisi päätellä.

Kuva 3. Kaappauslähde: https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/impacts-el-ni%C3%B1o-and-la-ni%C3%B1a-hurricane-season

Kaipa se sitten pitää ajatella, että tyypillinen ei tapahdu sentään aina. Ja onhan tässä vielä sekin mahdollisuus, että hurrikaanit esiintyvät tänä vuonna loppukaudelle keskittyneemmin kuin mitä kuva 1 antaisi ymmärtää.

Globaalistikin tilanne näyttää vaisuhkolta, kuten kuva 4 kertoo. ”Heiveröisiä” sykloneja on päästy nimeämään Intian merellä enemmän kuin ajankohdan keskiarvo on. Muuten miltei kaikki on alle keskiarvon pohjoisella pallonpuoliskolla. Eteläisellä puoliskolla on keskiarvon ylitystä, mutta tässä vaiheessa sikäläistä kautta esiintymiäkin on vähäisesti. Kehitys meneekin IPCC:n hyvin piilotetun ennusteen mukaisesti: ilmastonmuutos vähentää sään ääri-ilmiöistä ainakin sykloneja.

Kuva 4. Kaappauslähde: http://tropical.atmos.colostate.edu/Realtime/

Tässä blogissa palataan Atlantin hurrikaaneihin joulukuussa, jHs.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.