Havaintoja globaalin vihertymisen keskustelusta


Satuinpa keskustelemaan tässä alkuviikosta parin ympäristötietoisen tuttuni kanssa. Tämän blogin kannalta olennaista on, ettei kumpikaan ollut kuullut globaalista vihertymisestä ja silti keskustelussa tuli esille sen mahdollinen haitallisuus.

Koska globaali vihertyminen on IPCC:nkin tunnustama tieteellinen havainto (LinkkiPDF), niin en siitä tähän kirjoita paljoakaan. Tässä kuitenkin lainaus edellä linkitetystä dokumentista:

Globally, greening trends (trends of increased photosynthetic activity in vegetation) have increased over the last 2–3 decades by 22–33%, particularly over China, India, many parts of Europe, central North America, southeast Brazil and southeast Australia (high confidence).

Suomeksi lyhyesti: Globaali vihertymistrendi on kiihtynyt monissa osissa maailmaa viime vuosikymmeninä suurella varmuudella.

Suoritin sitten Googlen hakuohjelmalla hakuja termillä: global greening. Kun en laittanut aikarajaa, osumia tuli hyvin itse asiaankin, mutta kun laitoin aikarajaksi viimeisen vuoden, niin osumissa ole oli runsaahkosti sekalaista Global Green -krääsää, joka ei liittynyt haettuun asiaan. Voiko tuosta nyt paljon muuta päätellä kuin sen, ettei globaali vihertyminen ole kovinkaan hyvin säilynyt pinnalla mediassa, pikemminkin se on vaiettu. Kun tarkistin vielä hakutermillä global greening wiki, että onko Wikipediassa tätä asiaa, niin etusivulla ei löytynyt osumaa varsinaiseen aiheen wikiartikkeliin. Ensimmäinen osuma oli The Greening of Planet Earth (Linkki), elokuva vuodelta 1992, joka leimattiin wikiartikkelissa denialismiksi. Siinä näyttäisi kuitenkin olevan mukana myös nykytieteen mukaista tietoa globaalista vihertymisestä.

Viimeisen vuoden osalta parhaalta vaikuttava hakuosuma näytti olevan Bjørn Lomborgin eräs twitterviesti (Linkki). Siinä tuodaan esille yksi tutkimus globaalista vihertymisestä (Linkki) ja esitetään havainnollistusta, millaisia maapinta-aloja on vihertynyt. Ilmeisen epätieteelliset alarmistit ovat sitten ”keskustelleet” aiheesta mm. valehtelusyytösten ja kirsikanpoiminnan kera. Yksikään ei näyttänyt vetoavan IPCC:n kantaan.

Ehkä tähän lopuksi voin heitellä omia päätelmiäni ja muita ajatuksiani:

  1. Ilmastopelottelu on sikseen pyhä asia, ettei sitä saa mennä heikentämään ilmastonmuutoksen tai CO2-päästöjen positiivisista vaikutuksista kertomalla.
  2. Globaali vihertyminen on mediassa jokseenkin kuolleeksi vaiettu aihe, josta harva on edes kuullut.
  3. En väitä, että kaikki ilmastonmuutoksen tai edes globaalin vihertymsen vaikutukset olisivat ihmisille tai muille eliöille hyödyllisiä.
  4. Globaaliin vihertymiseen vaikuttaa useampikin tekijä, mutta ilmakehän CO2-pitoisuuden kasvu on merkittävin syy.
  5. Ongelmakeskeisyys mediassa ja tieteessäkin aiheuttaa sitten sen, että hyvin vähäisille maapinta-aloille kohdistuvat kuivuushaitat saavat huomiota paljon enemmän kuin globaali vihertyminen.
  6. Oma ilmastonmuutoskäsitykseni: tropiikki pyrkii laajenemaan ja ilmastovyöhykkeet siirtyvät navoille päin kaventuenkin. Kuivuusvyöhykkeen päiväntasaajareuna vihertyy ja napaa lähempi reuna etenee. Pohjoisella arktisella alueella vihertymistä tapahtuu ikiroutavyökykkeen eteläreunalla pensastumisenakin.

Palautetta odotellen.

Artikkelikuvalähde: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth Credits: Boston University/R. Myneni

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.