La Niña hiipumassa


NOAA:n tuorein viikottainen ENSO-raportti ennustaa hiipuvaa La Niñaa vuoden vaihteen jälkeen (Linkki). (Raportti ladattavissa linkin osoittamalta sivulta PDF- tai PPT-muodossa.)Todennäköisyys on toki vielä aika heikko, siis La Niña voisi jatkuakin. Kuvassa 1 on itselleni selkein vihje muutoksesta: Tyynenmeren päiväntasaajan alueen merivesi on suhteellisesti lämmennyt Aasian puolelta (lännestä). Tämä lämpö on todennäköisimmin siirtymässä itään päin ENSO-alueen pintaveteen, jolloin La Niñan vaatima viileämpi pinta menetetään.

Kuva 1. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml Vihreä nuoli lisätty /RJ

Kuvassa 2 on tuorein ennuste La Niñan kehityksestä. Alkuvuodesta 2023 neutraali ENSO-tila vaikuttaisi vallitsevalta. El Niñoa ei ainakaan vielä näy ennusteessa.

Kuva 2. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvassa 3 on ENSO-historiaa muutaman viime vuoden ajalta. Ilman parin kuukauden heikkoa hetkeä La Niña olisi täyttänyt kaksi vuotta elokuun lopulla. Nyt on vain vuosi yhtenäistä jaksoa. Kun 2010-luvun alussa on ollut samantapainen kahden La Niñan peräkkäisyys, niin ei tässä ehkä ole kyse ihan maailman ihmeestä kumminkaan?

Kuva 3. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Mitäpäs tästä pitäisi päätellä? Jos ENSO-ilmiö olisi ainoa ilmakehän lämpötilaa heilutteva asia, niin vuodesta 2023 voisi ennustaa tätä vuotta kuumempaa, vaikkei nytkään ole kylmä ollut. Kun tuo alkuehto ei kuitenkaan ole voimassa, niin ennusteen osuvuus heikkenee entisestään. Vaan se, ettei tämä menossa oleva vuosi 2022 ole ollut viileä, pistää kysymään, että mitä on tapahtunut La Niñan ilmastoa hetkellisesti viilentävälle vaikutukselle? Ainakin itse odottelin selvempää viilenemistä kuukausilämpötiloissa, mutta ilmeisestikin lämmittäviä tekijöitä on ollut enempi liikkeellä. Tähän palannen kuukausiraportissani.

La Niña kauden pitäisi myös olla Atlantin hurrikaaneja ruokkivaa, mutta elokuun loppuun menessä tämäkin vaikutti harhakäsitykseltä. Tällä hetkellä tilanne näyttäisi jo vähän korjaantuneen. Tarkoitukseni on kirjoittaa tilannekatsaus Atlantin hurrikaanikaudesta tämän syyskuun puolivälin tietämissä, ettei tässä nyt tästä enempää.

Periaatteessa La Niña on merta lämmittävä ilmiö, kun El Niño taas jäähdyttää merta. Jos siis La Niñojen esiitymiset tihentyisivät, niin pitkässä juoksussa maapallo lämpenemisi lisää ja El Niñojen tihentyminen taas jäähdyttäisi maapalloa. Ilmakehän lämpötilaa mitaessa asiat vaikuttaisivat kuitenkin olevan päinvastoin lyhyellä aikajänteellä. Sehän El Niñon merestä poistama lämpö siirtyy ensin ilmakehään ja vasta sieltä avaruuteenkin.

Advertisement

One response to “La Niña hiipumassa

 1. Terve,
  Koska PDO on negatiivinen, kasvaa La Ninan todennäköisyys. Teoreettisesti ajatellen maapallon pyörimisliikkeen nopeutuminen siirtää kuumia pintavesiä länteen ja tyttölapsi voisi hyvin.
  On myös teorisoitu että, auringon aktiivisuuden heikkeneminen nopeuttaa maapallon pyörimisliikettä, mikä siirtää kylmiä, arktisia vesiä kohden päiväntasaajaa. Seurauksena olisi ”Pikku Jääkausi” Euroopassa. Eli auringon säteilytehon lasku olisi vain rikka rokassa.
  ENNUSTE: Kestävä kehitys muuttuukin Kestämättömäksi 10 vuoden kuluessa.

  Terveisin

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.