Kertyvä virhe homogenisoinnissa?


Moritz Büsing väittää WUWT-sivuston jutussaan löytäneensä kasautuvan virheen lämpötilamittausten homogenisoinnista (Linkki). Olennaisin selvinnee kuvankaappauksesta kuvassa 1.

Kuva 1. Kuvankaappaus sivulta: https://wattsupwiththat.com/2022/08/30/systemic-error-in-global-temperature/

Perusidea on siinä, että lämpömittarin suojakehikko kellastuu auringonvalossa ja kun se maalataan tai vaihdetaan uuteen samaan aikaan kun mittauspaikka vaihtuu, syntyy pieniä heittoja, jotka sitten homogenisointiohjelmisto ”korjaa” siten, että menneisyys viilenee.

Kun tuon WUWT-artikkelin kommentaattoreista ainakin kaksi vaikuttaa varsin kriittisiltä, niin voitaneen pitää kahta asiaa faktoina: kellastumista tapahtuu ja uudemmat homogenisointilaskelmat antavat menneisyydelle viileämpiä tuloksia kuin vaikkapa 30 vuotta sitten tehdyt. Näitä kun ei kukaan kiistä.

Ei sillä eikä sen puoleen, kyllähän tuo, että uudemmat homogenisointilaskelmat saavat menneisyyden jäähtymään, aiheuttaa epämiellyttäviä ajatuksia. Voinee sille löytyä kellastumisista riippumatonkin selitys.

Büsing ei ole saanut löydöstään julkaistuksi vertaisarvioiduissa lehdissä, koska kiinnostuksen puute on johtanut hylkyyn jo ennen vertaisarviointia. Tai ainakin hän kertoo niin tapahtuneen. Täten epäilys jää jäljelle, mutta mitään mullistavaa ei voida vielä väittää todistetun.

Melko selvää on, ettei mikään homogenisointivirhe selitä kaikkea havaittua lämpenemistä, esimerkiksi merivesien osalta ja merijään vähenemisen osalta. Mutta silti virhe voisi olla merkittävä, jos Büsing olisi oikeassa tai pääosin oikeilla jäljillä.

Kirjoitustuolistani voin vain jäädä odottamaan tarkempia tuloksia ja parempia selityksiä asiasta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.