Ylen merijääuutinen pielessä


Kuva 1. Kaappauslähde: Yle

Näin mätäkuussa voinee vähän moittia Ylen uutisointiakin, joskaan en mene yleistämään. Kuvaan 1 liittyvä alkuperäinen englanninkielinen lähdeuutinen lienee tässä (Linkki). Heti otsikossa on näkyvissä aihe: Sea ice eli merijää. Kyse on siis merijäästä, mutta Yle ei vaivaudu kertomaan sitä, vaan puhuu Etelämantereesta ja jäämäärästä, jolloin ajatus mannerjäästä voi tulla mieleen monellekin lukijalle. Virhe on myös otsikossa mainittu Etelämantereen kesä, koska siellä on nyt talvi.

Että tähän juttuun saisi vähän asiaakin, niin kuvassa 2 on globaali merijäähistoria tältä vuosituhannelta. Vuosien 14-16 romahduksen jälkeinen toipuminen näyttäisi nyt olevan ohi, joten onhan Ylen uutisen lähdeaineisto mitä ilmeisemmin paikkansapitävää tietoa.

Kuva 1. Lähde: http://www.climate4you.com/SeaIce.htm

One response to “Ylen merijääuutinen pielessä

  1. Joku toimittaja löysi sopivan ilmastopaniikki uutisen julkaistavaksi. No tottahan se on että merijään pinta-ala etelässä on pieni kymmeniin vuosiin.
    Mutta missään ei ole julkaistu uutista, siitä että tänäkin kesänä Koillisväylän avautuminen laiva liikenteelle näyttää epätodennäköiseltä. Tieto löytyy NSIDC n
    sivustolta. Koillisväylä ei avautunut myöskään viime kesänä, väylästähän piti tulla hallitseva laivareitti Aasiaan jo 5 – 10 vuotta sitten.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.