Isolla Valliriutalla koralliennätys


Moni on varmaan nähnyt Suomenkin mediassa surkuttelua siitä, miten ilmastonmuutos tuhoaa korallit, esimerkinä Googlen tarjoama 1. osuma (Linkki). Joku on varmaan näihin uutisiin sitten uskonutkin, koska kaikki eivät lue Roskasaittia. Nyt kuitenkin Australian hallitus paljastaa raportissaan (Linkki), että Isolla Valliriutalla on ennätysrunsas korallipeitto. Poiminta tuosta nettisivun tekstistä: ”In 2022, widespread recovery has led to the highest coral cover recorded by the LTMP in the Northern and Central GBR,” eli suomeksi: Vuonna 2022 laaja elpyminen on johtanut Pitkäaikaisen seurantaohjelman (LTMP) suurimpaan havaittuun korallipeittoon Ison Valliriutan (GBR) pohjois- ja keskiosassa. Jos lukee vähänkin enemmän tuolta sivulta, niin kyllä siellä korallien haalistuminenkin mainitaan, mutta se ei tarkoita täystuhoa.

Mistä tästä voisi olla kyse? Ihan ensimmäisenä mieleeni tulee uutsoinnin ongelmakeskeisyys. Jos uutisoidaan aurinkopaneelien haitanneen tulipalon sammutusta Ylivieskassa (Linkki), niin eipäs uutisoida, ettei Sonkajärvellä eilenkään palanut mitään. Sama ongelma- tai uhkakeskeisyys on sitten ilmasto- ja ympäristötieteellisessä tutkimuksessakin tai vähintäänkin niiden uutisoinnissa. Vakiolukijana ovat varmaan huomanneet, etten ole kovinkaan herkkä näkemään salaliittoja, joten en väitä tässäkään näkeväni varsinaista salaliittoa, mutta juuri Australian suunnalta on kuulunut uutisia, joista syntyy mielikuva, että tietynlainen tieteen auktoriteetin puolustaminen on kärjistänyt tilannetta. Skeptisemmät havainnoijat kun eivät ole oikein mitään hälyttävää Isolla Valliriutalla nähneet vuosiin. Olisivatko pahimmat uhat olleetkin osumattomia ennusteita?

Voihan mukana korallit kuolee -pelottelussa olla myös luonnonsuojelusuuntautuneita ihmisiä, jotka kokevat oman merkityksensä pienenevän, jos Iso Valliriutta ei olekaan kuolemanvaarassa. Saattaapa siinä rahoitusvirratkin pienentyä, jos rahaa on juurikin korallien pelastamiseen kerjätty.

Kysymys toki herää, että onko mikään ilmastopelottelussa käytetty ”kanarialintu” oikeasti vaarassa. Ainakin jääkarhut voivat paksusti Ison Valliriutan korallien ohella.

Kiitokset vihjeestä tähän juttuun Janne Suuroselle, jonka FB-viestistä nappasin tuon lähdelinkin.

Kuva 1. Kuvituskuva. Haalistunut acropora-kivikoralli etualalla. Kuvaajaviite: CC BY 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=32829631

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.