Kesäkuussa 2022 globaali lämpötila kohosi


Kesäkuu 2022 oli Nasan GISTEMP-taulukossa aineiston kuumin kesäkuu tasalukemassa 91 vuoden 2020 kesäkuun kanssa. Tuo lukema 91 tarkoittaa sitä, että tämä kesäkuu oli 0,91 celsiusastetta lämpimämpi kuin vuosien 1951…1980 kesäkuiden keskiarvolämpötila. Toisaalta sitten kun katsoo kuvan 1 kuvaajaa, niin kesäkuun 2022 piste on virherajojen puitteissa vuosien 1980…2021 trendiviivalla ja myös kuvaajan vuodesta 2016 alkavien kaikkien kuukausien keskiarvoviivalla. Ettei se kuitenkaan aivan poikkeuksellinen kuukausi ollutkaan.

Viilenemistähän ei tässä kuitenkaan ole näköpiirissä, kun vielä huomioi sen, että menossa olevan La Niñan aikaan globaalien lämpötilojen odotetaan olevan vähän alempana kuin muulloin.

Kuva 1.

Kuvassa 2 on sitten perinteikäs kuvankaappaus lähdetaulukosta.

Kuva 2. Kaappauslähde 15.7.2022: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvaan 3 on tullut kartalle napa-alueiden kesäkuun keskimääräiset poikkeamalämpötilat. Pallonpuoliskojen erot ovat vähäisemmät kuin joinakin aiempina kuukausina. Kartalla on käytetty 1200 kilometrin sädettä kullekin sääasemalla. Jos säde on vain 250 km, tuo lukema 0.93 muuttuu lukemaksi 0.87. Keskiarvona sitten on aika lähellä tuota taulukon lukemaa, kun tulkitsee taulukon lukeman 91 kartan lukemaksi 0.91.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Eipä tässä enempää. Tämä juttu ilmestynee ajastettuna elokuun alussa.

Advertisement

One response to “Kesäkuussa 2022 globaali lämpötila kohosi

  1. Heinäkuussa pari juttua kirjotin, tämä oli se ensimmäinen. Laitoin ajastuksella ilmestymään vasta elokuussa. Vähän kiinostaa seurata, että hävisikö blogini lukijat tuohon taukoon (-;

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.