CCS-uutisia


Hiilidioksidin talteenotto (CCS) mm. hiilivoimaloista (Linkki) on jo pitempään ollut teknisesti sujuvasti mahdollista, mutta taloudellinen kannattavuus on vaatinut CO2-varastolle jotain hyötykäyttöä, kuten juoksevien fossiilisten raaka-aineiden syrjäyttämistä ja edelleen talteenottoa. Lähinnä siis niin, että vanhasta maakaasulähteestä saadaan suurempi saanto, kun kerrostumaan pumpattava hiilidioksidi painaa loputkin metaanit pois maaperästä. Siis loppujen lopuksi kyse olisikin CCU:sta kuvan 1 mukaan.

Kuva 1. Tekijäviite: By Qazxsw23edc – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74908104

Tri Curryn viikkokatsauksesta (Linkki) teen toisenkin poiminnan, varsinkin Norjan CCS-tilannetta käsittelevään uutisartikkeliin (Linkki). Artikkelin mukaan Norjassa hiilidioksidin varastointiin kannustaa hiilivero.

Oma suhtautumiseni hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin on: ”Eikö nyt mitään parempaa ole keksitty?” Tulee mieleen, että jos hiilidioksidi pystyttäisiin hallitusti ohjaamaan vaikkapa pelloille, niiden tuotanto lisääntyisi havaittavasti, viljelykasvista riippuen. Samalla myös keinokastelun tarve vähenisi.

Jos energian hinnannousu jatkuu, kivihiilivoimaloista voinee tulla kannattavia, vaikka ne joutuisivat säädösten mukaan käyttämäänkin hiilidioksidin talteenottoa. Viitatussa artikkelissa puhutaan hiilen hinnan kohottamisesta, joka vaikuttaisi samaan suuntaan. Jos vaikka kivihiilivoimalaa ei voi pitää kaikin osin ihanteellisena energian tuottolaitoksena, niin ei se ainakaan ole sammumassa pimeänä ja tyynenä yönä, kuten sattumaenergiavoimalat.

Advertisement

One response to “CCS-uutisia

  1. Pahinta tässä hyväätarkoittavassa hulluudessa on se, että onnistuessaan se poistaa ilmasta kasvillisuudelle, ja sitä kautta kaikelle elämälle tarpeellista hiilidioksidia.

    Totisesti toivon, että he epäonnistuvat.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.