Globaali lämpötila toukokuussa 2022


Jälleen vakioraportin vuoro, kun Nasa on ystävällisesti päivittänyt tietonsa globaaleista kuukausilämpötiloista, niin että nyt on mukana myös toukokuu 2022. Kuten kuvasta 1 on nähtävissäkin, ei merkittävää muutosta lämpötila-arvossa ole edelliseen kuukauteen verrattuna tapahtunut.

Kuva 1.

Kuvassa 2 näkyy, että lämpötilapoikkeamalukema (sadasosa-asteina verrattuna pitempään kunkin kuukauden keskiarvoon) on nyt huhtikuulle 83 ja toukokuulle 82, mutta kuukausi sitten tuo huhtikuun arvo olikin 82. Ei siitä mitään olennaista eroa saa kaivettua esille.

Kuva 2. Kaappauslähde 15.6.2022: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Verrattuna aiempiin toukokuun lukemiin tässä taulukossa vuoden 2022 toukokuu sijoittuu jaetulle kuudennelle sijalle. Koska nuo lämpimämmät lukemat ovat kaikki viimeisen 10 vuoden ajalta, niin lyhytaikaisessa tarkastelussa voi toki haaveilla viilenemisestä, mutta koko ajanjaksohan on mittaushistorian lämpimintä. Jos nyt kumminkin olisi käännekohta ilmastonmuutoksessa, niin toukokuu 2022 on suhteellisesti viilein kuukausi tänä vuonna, joka toki sopisi käännekohtatarinaan. Itse näkisin tässä enemmänkin La Niñaa.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvassa 3 näkyy sitten miten lämpötilaerot ovat jakautuneet palonpuoliskoille. Tällä kertaa pohjoisen lämpeneminen ei ole ehkä niin silmiinpistävää kuin joskus aiemmin.

Kuva 4.

Kuva 4 on muuten sama kuin kuva 3, mutta tässä yhden aseman mittaustulos on laajennettu ”vain” 250 km säteelle, kun kuvassa 3 tuo säde on 1200 km. Globaali lämpötilakin on näin tarkasteltuna hiukka viileämpi (arvo 0.75 verrattuna arvoon 0.82) toukokuun osalta. Tuo ero kuvannee globaalien kuukausilämpötilojen mittaustarkkuuttakin, jonka olen toki aika hyvin osannut merkitä kuvaan 1 jo vuosia. Tämä resoluutioero saattaa selittää myös sen, miksi Moyhu-sivustolla seuraamani päivittäinen lämpötila ei anna ihan samoja kuukausiarvoja.

Ei tässä toukokuun globaalissa lämpötilassa ole mitään suurta ihmettä. Kun nyt viilentävä La Niña-vaihe on menossa, voisimme odottaa lämpenemiskehityksen jatkuvan sen loputtua. Ainahan sitä silloin tällöin tullee ilmastoa jäähdyttävä tulivuorenpurkauskin, mutta sellaisen vaikutus menee myös ajan kanssa ohi, eikä globaali lämpötila jää sille alentuneelle tasolle. Valtamerien pitempikestoiset rytmit jäävät toki vielä viilennysmahdollisuudeksi.

Nyt menossa oleva kesäkuu näyttäisi päiväarvojensa perusteella kehittyvän toukokuuta lämpimämmäksi. Puolen kuun lukemat ovat ainakin sen suuntaiset, joskin loppukuun heilahtelut ovat tuntemattomia. Jos kaikki menee hyvin ja Jumala varjelee, niin heinäkuun puolen välin tienoilla tiedämme taas enemmän.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.