Metsiemme hiilinielut otsikoissa


Nyt uutisoidaan miten metsiemme hiilinielu on romahtanut, kuten Yle 10.6.2022 (Linkki). Asia kuulosti äkkiseltään niin omituiselta, että yritin vähän taustoittaa tätä tapausta, vaikken mikään metsäasiantuntija olekaan.

Jos otan vähän vauhtia, niin aiempi omituisuutinen oli mielestäni se, että hiilinielu romahtaa (Linkki), kun puun tuonti Venäjältä lakkaa. Vähän kuin globaaliin ilmastoon ja hiilipäästöihin ei Venäjän tuontipuun polttaminen vaikuttaisi, mutta suomalaisen puun poltto sitten olisi romahdus. Näen tässä siis tilastointiongelmaa, kun kyse on kuitenkin yhteisestä ilmastosta.

Kuvasta 1 näkynee viime vuosikymmenien hiilitase metsissämme. Puuston kokonaispoistuma on ajan myötä kohonnut ja hiilinielut vaihdelleet muistakin syistä. Vuoden 2019 kohdalla on oltu lähellä tasapainotilaa.

Kuva 1. Kaappauslähde: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/metsien-hiilinielu-kasvoi-roimasti/#2ae752eb

Jos ajateltaisiin, että Saksassa olisi nykyinen asukasmäärä ja sitten metsätalous yhtä suurta kuin Suomessa, niin sehän olisi merkitykseltään saksalaisille vain kymmenesosa Suomen metsätalouden merkityksestä suomalaisille. Tällöin jokin metsien monimuotoisuuden lisäys ei aiheuta isompaa kansantaloudellisa tappiota, vaikka metsätalous siitä ehkä vähän kärsikin Saksassa. Edelleen voi hyvin käsittää, että asenteet ovat erilaisia eri maissa. EU-parlamentaarikko Teuvo Hakkarainen vähän ihmettelikin, miten hollantilaisilla on tulppaaninkasvattajina enempi metsäosaamista kuin suomalaisilla, kun on varaa tulla neuvomaan. Itse kaipaisin monimuotoisuutta Saksan peltoviljelmille. Juolavehnä sitoo hiiltä syvälle maaperään, miksei sitä suosita Saksan viljapelloilla tai Hollannin tulppaaniviljelmillä?

Metsäähän kasvaa erilaisissa maastoissa, mutta yhden omiin havaintoihini perustuvan seikan tuon tässä kuitenkin esille. En ole yhdenkään hiekkahaudan yläreunalla nähnyt paksua karike tai multakerrostumaa. Näin siis hiekkaisessa harjumaastossa ikimetsään ei kertyne mitään hiilivarastoa, vaan jos kangasmetsää halutaan käyttää hiilinieluna, niin siitä on hirret käytettävä pitkäikäisiin rakennuskohteisiin ja sitten aloitettava uusi kierto. Toki siinä hakkuuaukon kohdalla on jonkin aikaa hiililähde, mutta ei nyt aleta tuijottamaan lyhytaikaista tilannetta.

Olettaisin tällä tietoa, ettei Suomen metsien hiilinielulaskelmien yhden vuoden negatiivisuus johdu laskentatavan muutoksesta, vaan siinä on mukana niin kasvukausien vaihtelua kuin talousympäristön muutoksia aina fossiilisesta hiilestä lähtien. Siltikin voimakkaalta vaikuttava reagointi on jotenkin tarkoitushakuisen tuntuista, kun sitä hiilivarastoa on kertynyt metsiimme vuosikymmeniä. Niin kuin olisi kertynyt soihimmekin, jos ne laskettaisiin oikein mukaan.

Linkkejä aihetta sivuten

https://www.sttinfo.fi/tiedote/maankayttosektorin-nettonielua-on-vahvistettava-kiireellisesti?publisherId=2758343&releaseId=69942579 (Linkki) Saanemme kiittää Ilmastopaneelia?

https://www.etla.fi/ajankohtaista/etla-metsien-hakkuilla-merkittava-vaikutus-hiilinieluihin-korona-voimisti-tilapaisesti-suomen-nieluja/ (Linkki)

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/e77df0ee-2a78-43c7-b2d7-9d62c191af2b (Linkki)

https://www.greenpeace.org/finland/blogit/50650/metsien-hiilinielut-romahtivat-mita-valia/ (Linkki) Greenpeace 7.6.2022

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4740644-suomalaismepit-metsapolitiikkamme-uhkaa-koko-euroopan-ilmastotavoitteita (Linkki) Suomen metsät ovat EU:;n metsät?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.