Atlantin hurrikaanikausi 2022 on virallisesti avattu tämän kesäkuun 1. päivänä. Tänä vuonna ei sitten ollutkaan yhtään varaslähdön ottanutta trooppista myrskyä, vaan tilasto on edelleen tätä kirjoitettaessa nollassa. Oikealla näkyvässä linkkilistassani on nyt näkyvissä myös myrskykartta, joka on lupaamassa ihan tuota pikaa, ehkä jo illaksi, uuden myrskyn syntymistä Karibian suunnalle.

Kun taas on tulossa La Niña kesä, niin myös hurrikaaniveikkaukset ovat viritetty ylävireisiksi. Ei sinänsä koske omaa veikkaustani, joka säilyy vakioisena. Muistaakseni laskin sen äärilukemien keskiarvoksi ja ala- ja ylärajapoikkemat sitten 20% suuntaansa. Jos tarkastelee niiden hurrikaaniveikkaajien lukemia, joilla on useampi veikkaus ennen kauden alkua, niin TSR näyttäisi vetävän varsin vakiolinjaa, nimettyjä myrskyjä 18 kaikissa kolmessa veikkauksessa. CSU sen sijaan on joulukuussa antanut lukemavälin, mutta sitten kesäkuulla ylittänyt sen reippaasti. Toisin sanoen CSU kertoo, ettei sen joulukuinen veikkaus ollut ollenkaan oikealla seinällä sen nykyisen käsityksen mukaan. Jos sitten hurrikaanikauden päätyttyä nimettyjen myrskyjen määrä olisikin vaikkapa 16, niin sitten voisivat unohtaa uudemman veikkauksensa. Olettaisin tämän suuren eron johtuvan siitä, että joulukuussa 2021 ilmastotieteilijät CSU:ssa uskoivat La Niñan sammuvan, mutta nyt he ovat tulleet toiseen uskoon.
Tämän hurrikaaniveikkausartikkelisarjani tarkoitus olisi antaa täsmällinen kuva ilmastotieteen ennustekyvystä ja -tarkkuudesta. Parempihan olisi muuten tarkastella globaalin lämpötilan ennusteita, mutta kun niiden aikajänne on niin pitkä, ettei ikä riitä. Niinpä sitten vertaan Atlantin hurrikaanikauden veikkaustuloksia omaan vakioiseen veikkaukseeni. Ei se tietenkään ole usein kauden paras, mutta eipä ole taitanut monesti olla huonoinkaan. Osuuhan haulikolla ammuttunakin helposti joku hauli lähemmäksi kymppiä kuin se yksi luodikon luoti.
Kirjoitin joskus vuosia sitten IPCC:n hätäkakasta (Linkki), jonka mukaan myrskyt lisääntyvät vain Atlantilla, muttei muualla. Tämäkin on ollut kannustamassa tähän seurantaan. Kuten edellisessä blogiartikkelissani olikin esillä, myrskyt ja tuulisuus eivät ole lisääntyneet Pohjois-Euroopassa, eikä trooppiset myrskyt, joihin Atlantin hurrikaanitkin lasketaan, globaalisti.
Tämä vakioraporttityyppi on yleensä jatkunut syyskuun keskivaiheraportilla ja joulukuun kauden loppuraportilla. Näin aion tänäkin vuonna tehdä, jos vain kynä pysyy kädessäni eikä muitakaan ylivoimaisia esteitä ilmaannu.
Lisätään nyt täydentävä linkki, joka jäi jutusta pois:
https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/impacts-el-ni%C3%B1o-and-la-ni%C3%B1a-hurricane-season
TykkääTykkää
Kirjoitit viittaamassasi hyvässä Hätäkakka-artikkelissasi Atlannin sykleistä näin: ”Eivät varmaan tuhansien vuosien mittausjaksoilla, vaan aallonpituutensa puitteissa.”
Tahtoisin tähän todeta, että:
– Vaikka on kenties todettu historiadatasta yksi tai muutama noin kenties 60-80 vuoden aallonpituus-sykli Atlannilla, niin ei pidä uskoa, että se toistuu jatkuvasti siten.
– Jo Atlannin geografia on niin monimuotoinen, että Atlannin amme lainehtii taatusti paljon arvaamattomammin.
– Emme tiedä pätkääkään, miten Atlanttiin liittyvät muut meret vaikuttavat amme-lainehdintaan pohjavirtausten tai pintavirtausten kautta.
– Ja mitä mm. isoimmat vuosiakin kylmentävät tulivuorenpurkaukset vaikuttavat.
– Tai muut semmoiset.
Ja eihän meidän kaikkea tarvitsekaan selittää. Ei arvaamattomuutta tarvitsekaan selittää.
TykkääTykkää