Ilmastonmuutos ei ole lisännyt myrskyjä


Ylen teksti-tv:stä sattui silmiini uutinen, jossa kerrottiin uudesta väitöskirjasta, jonka mukaan Pohjois-Euroopan tuulisuus ja myrskyt eivät ole lisääntyneet. Nettisivuilleen Yle ei ole asiasta uutista tehnyt, mutta Ilmatieteen laitos on asiasta uutisoinut (Linkki), onhan väitöskirjan laatija henkilökuntaan kuuluva T. Laurila.

Ylen teksti-tv kertoo alkukappaleessa, etteivät tuulisuus ja myrskyt ole lisääntyneet Suomessa. Kun huomioi, että tutkimus koskee Pohjois-Eurooppaa ja alueella on ilmastonmuutos ollut moninkertainen globaaliin keskiarvoon nähden, oma otsikkoni tasapainottanee Ylen lievää vähättelyä.

Ylempänä olevasta linkistä Ilmatieteen laitoksen tiedotteeseen selvinnee tutkimuksen yksityiskohdat. Itse väitöstilaisuus on huomenna. Pääsääntöisestihän niissä ei väitöskirjaa hylätä, joten tältä osin tutkimusta voidaan pitää vertaisarvioituna lopputuloksena.

Mitäpä tästä? Kun huomioi yleisen luulon, että ilmastonlämpeneminen lisäisi myrskyjä (Linkki), niin nyt saatua tulosta voitaneen pitää tyynnyttävänä. Hurrikaaniseurantakaan ei näytä hirmumyrskyjen lisääntyneen, kuten kuvasta 1 näkyy. Harhakäsitys myrskyjen lisääntymisestä on syntynyt ilmeisesti kahdesta havaintovinoumasta: aiempina vuosikymmeninä keskimerellisiksi jääneet myrskyt ovat jääneet tilastoista pois, koska niitä ei ole havaittu ja vakuutusyhtiöiden myrskyvahingot ovat lisääntyneet väestömäärän ja varallisuuden lisääntymisen vuoksi, eivät suinkaan myrskyjen lisääntymisen takia.

Sivuhuomautuksena kuvasta 1: olen aikeissa julkaista hurrikaaniveikkaukset tälle kaudelle lähipäivinä. Tämän vuoden Atlantin hurrikaanikausihan avattiin juuri tänään.

Kuva 1. Lähde: https://climatlas.com/tropical/

Jos asiaa miettii termodynaamisesti, niin lämpötilaero on työn välttämätön edellytys reagoimattomassa kaasussa. Höyrykonekaan ei tuottaisi mitään tehoa, jos se olisi höyryn kanssa samanlämpöisessä ympäristössä. Kun nyt pohjoinen alue on lämmennyt enemmän, on myös tämä pontentiaalikomponentti heikentynyt. Esimerkiksi lämpötilaero pystysuunnassa ei toki ole kadonnut eivätkä latentit energiavirrat, niin ettei tuulisuus nyt sentään ole olennaisesti vähentynytkään.

Ilmastonmuutospelottelun möröt ovat vähenemässä, mutta eivät sentään lopussa. Kun sanotaan, että ilmastonmuutos lisää äärisäitä, niin niitähän on kymmeniä erilaisia. Äärityyntä tässä odottelen, että milloin Yle siitä uutisoi ilmastonmuutoksen uutena uhkana.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.