Kasvihuonekaasusaasteista uutisoitiin


Phys.orgissa näkyi tuore uutinen (Linkki), jonka otsikko kertoi jutussa olevan asiaa kasvihuonekaasusaasteista (Greenhouse gas pollution). Olennainen väite on, että verrattuna vuoteen 1990 nämä kasvihuonekaasusaasteet ovat pidättäneet 49% enemmän lämpöä vuonna 2021. Koska emme ole pikkumaisia, sanotaan, että lämmitysvaikutus on kasvanut 50%. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vuonna 1990 tehoa olisi ollut 50 + 50 yksikköä ja nyt sitten olisi tullut lisää taas 50 yksikköä. Siis 2/3 olisi tullut vuonna 1990 täyteen ja 1/3 lisäystä sen jälkeen.

Piirtelin sitten Nasan aineistosta globaalin lämpötilan kehityskäyrän vähän pitemmältäkin ajalta, vuodesta 1980 alkaen.

Kuva 1. Viime vuosikymmenien globaali lämpötilakehitys Nasan mukaan

Vuoden 1990 tietämissä lukema y/ordinaatta-akselilla on 30 ja kuvaajan viimeinen vuoden 2021 arvo on lukeman 90 tietämissä. Niinä lämpötila on kohonnut tällä asteikolla 60 cK, eli 0,6 °C. Oikoen voisi siis ajatella, että vuoteen 1990 mennessä kasvihuonekaasusaasteet ovat kohottaneet jo lämpötilaa 1,2 °C. Jos tämä olisi tarkka arvio, olisi siis se puolentoista asteen ”tavoite” jo nyt ohitettukin lukemalla 1,8 °C. Ehkä tämä pieni heitto voidaan sivuuttaa tässä käytetyn menetelmän karkeutena ja edelleen säilyttää tavoitteena sen puolentoista asteen kohoamisen ehkäiseminen?

Mikähän sitten mahtaa olla Suomen osuus tuosta 49%? Nyt en löytänyt ihan tarkkaa selvitystä, mutta viitteellisesti voinee käyttää tätä Ympäristöministeriön ilmastovuosikertomusta (Linkki). Kuvaajasta näkyy, että vuodesta 2010 olemmekin vähentäneet ilmastopäästöjämme. Laajemmassa PDF-raportissakin aika näyttää alkavan vuodesta 2005 muutamia sektorikohtaisia poikkeuksia lukuunottamatta, joten vuoden 1990 tilanne jää vähän arvailujen varaan. Ensimmäisenä hiha-arviona kuitenkin se, että Suomen osuus tuosta lukemasta 49% on 0,000%. Pelastammeko ilmaston ja koko maailman, jos vähennämme tuota lukemaamme?

Toivotan nyt kumminkin kolkkoa ja kylmää kesää kaikille siltä varalta, etteivät kaikki lukijani muistakaan vilkuilla tätä Roskasaittia sateen lomassa. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole vielä lopettaa.

Advertisement

One response to “Kasvihuonekaasusaasteista uutisoitiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.