Ilmastomallit aliarvioineet AMOC-lämmönsiirtoa


Phys.org-sivusto julkaisi tiedeuutisen (Linkki), jossa kerrottiin selvitetyn syitä sille, miksi pituuspiirien suuntainen pystykiertovirtaus AMOC on aliarvioitu ilmastomallien lämmönsiirrossa. Kyseessäolevan Liun ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä on vapaasti luettavissa (Linkki). AMOC on osa termohaliinikiertoa (Linkki), vaikkei sitä juuri koskaan jutuissa mainitakaan.

Tutkijoiden esittämä syy ilmastomallien epätarkkuuteen on mallien horisontaalisen resoluution karkeus. Asia on siis korjattavissa, jos vaan laskentatehot riittävät.

Kuva 1. Kuvapohjaviite: 2000px-Thermohaline_Circulation.svg

MItäpä tästä? Ilmastomallien virhe meriveden lämpöhäviössä on ollut jopa luokkaa 10 W/m2. Tätä voinee verrata CO2-säteilypakotteeseen (Linkki), jolle arvioidaan tulevaisuudessa kertyvän 4 W/m2 tehot. Ehkä on hyvä mainita, etten ajattele, että tuo virhe poistaisi kokonaan hiilidioksidipäästöjen vaikutuksen, mutta vahva epäilys herää, että pieni osa ”CO2-synnistä” onkin muuta alkuperää. Hyvä myös huomioida, että tuossa AMOC-virheessä puhutaan vain osasta maapallon pintaa, kun taas säteilypakote on keskiarvo koko pinnalle.

Kun viitattu tutkimus ei mainitse mitään siitä, kenen piikkiin tuo nyt ”löydetty” lämpövirta on aiemmin pistetty, niin siihen ei tietenkään voi vedotakaan. Eikähän tässä tutkimuksessa tehty yhtään uutta mittaustakaan, mutta tutkimuskohteena olevat ilmastomallit ovat kuitenkin säteilleet aina ilmastopolitiikkaan asti.

Linkkejä aihetta sivuten

https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_meridional_overturning_circulation (Linkki) Wikipedia englanniksi AMOC:ista.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutinen/104115369 (Linkki) Tiedeuutinen lähes 7 vuoden takaa kertoo eteläisen merialueen merimallien vaihtelevista ominaisuuksista.

https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2021/02/25/atlantic-ocean-currents-weakening-amoc-gulf-stream/ (Linkki) Golf-virran heikkenemistä ennakoidaan WP-jutussa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.