Huhtikuussa 2022 globaali lämpötila aleni


Se on taas vakioraportin aika, kun Nasa on järjestänyt uutta tietoa GISTEMP-taulukkoonsa ja huhtikuu 2022 on ensi kertaa mukana. Kuvasta 1 näkyy se, mitä otsikkokin kertoo, huhtikuu oli globaalisti selvästi viileämpi kuin edeltävä maaliskuu. Molempien kuukausien aikana kuitenkin vallalla oli La Niña, niin että sen suoraviivainen syyttäminen nyt havaitusta viilenemisestä olisi vähän yksioikoista.

Kuva 1.

Kuvaan 2 on taas otettu kaappaus käytetystä taulukosta, vähän laajemminkin kuin vain kuvan 1 käyrän osalta.

Kuva 2. Kuvankaappaus 14.5.2022 sivulta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvan 2 taulukosta nähnee tarkkaan, että globaalia viilenemistä on ollut 0,22 astetta maaliskuulta. Huhtikuu on suurinpiirtein vuoden 2021 keskiarvon tasossa ja tämän vuoden suhteellisesti viilein kuukausi toistaiseksi. Vuoden 2021 huhtikuuhun verrattuna ollaan kuitenkin plussalla ja mittaushistoriassa silmämääräisesti katsottuna seitsemännellä sijalla huhtikuiden kilpasarjassa. Seuraamieni globaalien päivittäislämpötilojen perusteella tämä toukokuu jäisi vähän viileämmäksi kuin tuo huhtikuu, jos loppukuu menee alkukuun tapaan. Sitähän ei toki mikään takaa, muttei ainakaan vielä ole näkyvissä uutta jyrkkää nousuakaan viimeisissä päivittäislämpötiloissa.

Tuo taulukon kuvankaappaushan tuli mukaan raporttiin alkujaan siksi, että saisin näkyviin, miten vuosia vanhat kuukausilämpötilat soutavat ylös ja alas uusien kuukausien yhteydessä. Viime aikoina sitä ei juuri ole ollut havaittavissa, mutta tänään heräsi epäilys, että olisiko Nasan algoritmi ollut vähän masentuneempi ja lämpötiloissa on viimeisessä numerossa yhden pykälän laskua runsaahkosti, muttei päinvastaisia ”lämpenemisiä” tai pyöristyksiä ylös juurikaan. Ei vaikuttane kotiuttamiseen.

Kuiva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvassa 3 näkyy napakartat huhtikuun lämpötilojen värjääminä. Nyt tapahtui sellainen ”ihme”, että lämpömittareiden ”aluesäteen” muutos 1200 kilometristä (käytössä kuvassa 3.) 250 kilometriin ei vaikuttanut tuohon kuvaan merkittyyn lämpötilaan mitään. Se on sitten myös sama kuin taulukossa, mitä ei joka kuukausi ihan tarkkaan tapahdu. Napakarttojen perusilme on edelleen se, että pohjoinen pallonpuolisko on lämmennyt enemmän kuin etelä kuvassakin näkyvään vertailuvuosijaksoon nähden. Olen arvellut, että kyse olisi tuulten ja merivirtojen vaikutuksesta, mutten ole jaksanut pengata täsmätietoa. Tai jos olenkin, niin olen nyt jo ehtinyt unohtaa sen.

Toivottavasti kesäkuussa minulla on jälleen jotain uutta kerrottavaa tästä globaalista kuukausilämpötilasta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.