Sääilmiö estää ilmastoa lämpenemästä?


Jos olet alkanut epäilemään ilmaston lämpenemistä, niin huoli pois: Foreca kertoo, että planeettaamme kylmentää sääilmiö (Linkki), Nimikin on annettu, sehän on vanha tuttumme La Niña.

Vinkin tähän artikkeliini sain Facebookista Ilmastofoorumin palstalta. Taustalla tässä on yleisesti hyväksytty ajatus, että ennätyshelteet ovat ilmastonmuutosta ja kylmät kelit säätä. Tällä erää siis globaalia säätä.

Ettei tulisi ihan väritön juttu, niin laitetaanpa sentään yksi napakuva.

Kuva 1. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kuvassa 1 siis pohjoisnavan ympäristön lämpötilahistoriaa tältä vuodelta verrattuna vihreällä piirrettyyn pitempiaikaiseen keskiarvoon. Kuten näkyy, alkuvuosi on ollut ”kuumaa” pohjoisnavalla, pakkasta vain -25 asteen huitteissa, siis useita asteita keskimääräistä lämpimämpää. Vaan nyt sitten vuoden 120. päivän kohdilla onkin ollut keskimääräistä viileämpää, kevät vähän kuin myöhässä. Sama juttu kuin Suomessa, vaikken ole huomannut, että tuo pohjoisnapa kovin hyvin korreloisi Suomen sään kanssa. Mitä vilaisin muutamia edellisiä vuosia, niin tuo ”lämmin” talvisää on ollut tavanomaista pohjoisnavalla, mutta kevään viileys ei niinkään.

Ehkä muutamissa seuraavissa kuukausiraporteissani pääsen jo mainitsemaan, että La Niña näkyy globaaleissa lämpötiloissa. Tähän mennessähän olen jäänyt vain kaipailemaan sitä näkymistä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.