Hiekkarannat ovat virtaustilaisia


Kuva 1. Kuvituskuva. Tekijäviite: By Vkap projektissa Wikipedia kielellä englanti, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16483872

Vaikka meren pinta kohoaa, valtamerien pinta-ala hieman supistuu (Linkki). Tähän voi olla useitakin syitä, mutta Phys.ogista sattui silmiini sinne kopioitu Conversation-julkaisun juttu (Linkki). Jutussa selostetaan, miksi jotkin hiekkarannikot ovat laajentuneet mereen päin. Kyse on siitä, että hiekkaa tulee ja hiekkaa menee rantaviivalla. Kun tulevan hiekan määrä on hieman suurempi, rantaviiva voi loitota merelle päin, vaikka meren pinta hieman kohoaisikin.

Linkitetyssä jutussa on satelliitti- tai lentokartoituskuvia muutamilta laajentuneilta hiekkarannoilta. Wikipediasta nappasin kuvituskuvan hiekkarannasta. Se ei ainakaan ole mainittu tuossa jutussa, eikä minulla ole siitä muutakaan tietoa, että olisiko se laajeneva ranta. Kaikki hiekkarannat eivät laajene, vaikka maa-alan laajeneminen mereen onkin suurempaa kuin päinvastainen kehitys. Ilmastonmuutoksesta ei näyttäisi pystyttävän ennustamaan rantaviivan käyttäytymistä.

Olennaista on kuitenkin se, ettei valtamerien hiekkarannat ole staattisia systeemejä, vaan virtaustilaisia järjestelmiä. Hiekkaa siis tulee ja sitä menee. Vähäinen meren pinnan kohoaminen ei useinkaan ratkaise, mihin päin se rantaviiva sitten liikkuu. Maankohoaminen tai -vajoaminen on monissa paikoin mukana muutoksessa jne.

Advertisement

2 responses to “Hiekkarannat ovat virtaustilaisia

 1. Vesa Tanskanen sähköpostissa:
  Kiitos taas artikkelistasi. Olisin jo monta kertaa aiemmin halunnut kommentoida, lisätä huomioita mietteisiisi, jotka oli hyviä.
  Juuri nyt oli Mtv3:ssa uutinen, että olisi jokin selvitys tehty maailman hiekan käytöstä. Hiekka on toiseksi eniten käytetty maa-aines veden jälkeen. Ja täydentänee hyvin tätä artikkeliasi.
  Ja kaikille suosittelen Ilmastotiede-professorin artikkeleja aloittaen vaikkapa tästä:
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2016/10/11/merenpinta-nousee-maa-ala-kasvaa/

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.