Merkittävä moka hiilenkiertomalleissa?


Uusi tutkimus on paljastanut merkittävältä vaikuttavan mokan hiilenkiertolaskelmista, Science Daily (=SD) uutisoi (Linkki). Jianin ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä (Linkki).

Perustuotannon (GPP) osalta virhettä on tutkielman mukaan löydetty jopa reilut +20% (uusi arvio 149 PgC/v, kun vanhastaan arviokeskiarvo ollut 113 PgC/v). Tosin täytyy sanoa, että tutkielmassa ilmoitetut virherajat osuvat vähän päällekkäinkin. PgC/v on sama arvo kuin GtC/v, jota gigatonnilukemaakin paljon näkee.

SD mainitsee, että vuosivirhettä hiilen kierrossa olisi kolminkertaisesti fossiilihiilipäästöihin verrattuna.

Alla näkyy jo aiemminkin käyttämäni kuvankaappaus, jossa tiedot perustuvat IPCC:hen. Siinä GPP on 120 PgC/v, joka on selvästi pienempi kuin nyt esitetty paras arvio.

Tätä täytyy jäädä seuraamaan, että mihin tämä tutkimus vielä johtaa. Se on kuitenkin julkaistu arvostetussa sarjassa, joten tutkielma tuskin on ihan pelkkää hehkutusta ja virherajoilla temppuilua.

Joka tapauksessa vallitseva ilmastopolitiikka perustuu vanhoihin arvioihin, eikä tämä löytö vaikuta siihen muutamaan vuoteenkaan, vaikka sen lopullinen tulkinta olisi, että ilmastopolitiikkaakin pitäisi korjata.

Kuva 1 GPP tässä vuoden 2007 IPCC:n kuvassa 120 PgC/v Lähde: https://www.climate-policy-watcher.org/source-reduction/the-carbon-cycle-and-atmospheric-carbon-dioxide.html
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.