Globaali lämpötila helmikuussa 2022


Edellisessä globaalien kuukausilämpötilojen ”vakioraportissani” ennakoin, että tästä helmikuusta tulisi viileämpi kuin tammikuu oli. Eipä voi niin sanoa, kun gistemp-taulukossa eroa on vain yksi sadasosa-aste. Ja kerrottakoon tähän samaan syssyyn, että samoista päivittäisarvjen lähteistä pääteltynä menossa oleva maaliskuu onkin helposti helmikuuta lämpimämpi tuolla vuodenaikavaihteluista tasoitetulla kuukausilämpötilojen poikkeama-arvojen listalla.

Kuva 1.

Kuvan 1 perinteiseen kuvaajaan on siis nyt lisätty viimeisenä pisteenä mennyt helmikuu, joka on tammikuun kanssa lähes tasoissa ja lähellä sekä näiden muutamien viime vuosien keskiarvoa että pitemmän ajan trendiä. Eli ainakaan tuosta helmikuusta ei saa esille mitään yllättävää muutosta odotettuihin arvoihin nähden.

Kuva 2. Kaappauslähde 17.3.2022: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 on jälleen käyttämäni lähdeaineisto näkyvissä. Nykyään vanhojen arvojen vaihtelu on vähäistä, joten tätä varten kuvankaappausta ei oikein tarvitsisikaan, mutta näkeehän tuosta tarkemmin joitakin muutoksia ja vertailuja, kuin graafisesta kuvaajasta. Helmikuu 2022 näyttäisi olevan jaetulla 5. sijalla lämpimimpien helmikuiden joukossa ja varsin selvästi edellisen vuoden helmikuuta lämpimämpi. Kun eroa edelliseen tammikuuhun ei juuri ole, niin ihan pelkästään kahden viimeisen helmikuun perusteellakaan ei voi kokonaiskuvaa hahmottaa. Viilenemisestä ei kuitenkaan helposti onnistu puhumaan tämän aineiston pohjalta rehellisenä pysyen.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvassa 3 näkyy, miten lämpötilapoikkeamat jakautuvat alueellisesti navoilta katsottuna. Pohjoinen pallonpuolisko on lämpimämpi ja jakautuneempi, kun taas eteläinen on vähemmän vaihteleva ja lämmennyt.

Kun sitten huomioimme myös vuodenaikavaihtelut, niin voimmekin odottaa lumien sulavan Suomessakin lähikuukausien aikana. Ilmiötä ei ole kuitenkaan perinteisesti kutsuttu ilmastonmuutokseksi, joskin jos maailma tervehtyy, ilmastonmuutos noussee taas enempi etusivuille virusten väistyessä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.