Vaatisimmeko Berliinin ja Pariisin luonnontilaistamista?


Jos ajatellaan erilaisten alueiden luonnontilaistamista EU-alueella, niin eiköhän Berliinin ja Pariisin luonnontilaistaminen tekisi luonnolle hyvää, ehkä jopa enemmän kuin vastaavankokoisten muiden eurooppalaisten maa-alueiden luonnontilaistaminen. Niin miksemmekö voisi vaatia juuri tätä?

Tuon 1. kappaleen ajatus heräsi Ylen uutisesta (Linkki), jossa EU-komissio kaipailee miljoonien hehtaarien luonnontilaistamista Suomeenkin. Mielestäni Suomen päättäjien tulisi pitää tästä asiasta ääntä, että tasapuolisuus ja kohtuus toteutuisi.

Suomihan on monella tapaa erikoinen valtio EU:ssa. Marraskuussa 2021 kirjoitin epäilyistäni ikimetsien suojelun haitoista Suomelle (Linkki). Tuolloin joistakin kartastoista saattoi päätellä, että EU:n ikimetsät ovat pääosin Suomessa. Vaikkei tässä nyt olekaan ihan täsmällisesti kyse ikimetsistä, niin vähän samantapaista vinoutta voidaan epäillä.

Koska Suomessa on paljon metsää ja pinta-alaan nähden vähän asukkaita, Suomelle on ollut mahdollista kohottaa talouttaan metsänviljelyllä tai -hoidolla. Esimerkiksi Saksassa metsä kasvaisi Suomea paremmin, mutta jos siellä asukasmäärä pidettäisiin nykyisellään, ei Saksan nykyisten tai edes Suomen pinta-alaa vastaavien metsien jalostus riittäisi elättämään saksalaisia niinkuin Suomessa suomalaisia. Mersujen valmistus ja myynti on parempi ratkaisu Saksan taloudelle. Jos EU-komission ohjeilla ei kajota Saksan peltoihin, lisäämällä niiden monimuotoisuutta rikkaruohoilla, ei Saksassa ole iso ongelma palautella metsiä luonnontilaansa. Saksa kun ei elä metsistään.

Kuva 1. Lahopuu hoitamattomassa eli luonnontilaisessa metsässä. Tekijäviite: By Zindox – Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15019705

Mielestäni kyse on erilaisten valtioiden tasapuolisesta kohtelusta ja siitä, miten se saavuttaisiin. Otsikossani oleva ehdotus saattaisi aiheuttaa vastalauseita EU:n johtavissa maissa, Saksassa ja Ranskassa. Olisihan tuollainen luonnontilaistaminen iso isku noille maille. Vaan jos sama EU-komission vaatimus aiheuttaa Suomessa hoitamattomien metsien suuren lisäyksen, niin isku on suuri Suomelle. Toki täytyy sanoa, että kaupunkien ja peltojen luonnontilaistaminen on ilmeisestikin ”unohdettu” tuosta komission haaveesta.

Ylen artikkelikin kertoo, että kaiken takana on ilmastonvakiointiaatokset: ”Helmikuussa julkaistun IPCC:n raportin mukaan pääasiallinen toimi ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi tulee kohdistaa luonnon suojeluun ja elvyttämiseen.” Otsikkoni ehdotus on kyllä linjassa tuon kanssa.

Advertisement

2 responses to “Vaatisimmeko Berliinin ja Pariisin luonnontilaistamista?

 1. Kuin sanot. Ehdottomasti. Ilmastofoorumi asialle:

  Vaatimus yksi:
  Mielenosoitusretki Pariisiin,, EU-rahoittamana. Vaadimme Eiffel-tornin purkua ja teräksen takomista auroiksi, tai aseiksi, jos niitä satutaan tarviimaan enemmän. (Aurathan olikin niitä suurimman vaaran aiheuttajia. Että siis aseiksi ehdottomasti.) Eiffelin kaamean rumiluksen piti olla väliaikainen silloisen maailmannäyttelyn osa. Me menkäämme vaatimaan, että sen väliaikaisuus loppuu nyt. Olen osaltani valmis EU-maanpuolustukseen. Ja me suomalaiset osasimme molotovin koktailit jo ennen ukrainalaisia. Tornin teräs kierrätykseen ja koko alue aletaan metsittää takaisin, kuin se oli uljaiden Asterixin aikaisten gallialaisten aikaan. Eläkööt villisiat taas villisti.

  Vaatimus kaksi: Sama omassa pääkaupungissamme. Menemme peittämään Sanomatalon ympäristön kaikki sadevesikaivot ensi elokuun yönä. Sitten alkaa vähitellen alkuperäisen suomaan kehitys takaisin. Ja itikatkin alkaa ihanasti iltasoittoa meille soittaa jopa ihan koko maassamme. Tämä on siis luontopaneelin ohjeistuksen mukaista. Siis oikeastaan valtiovallan määräys, jota toki lainkuuliaisina tottelemme. Lue luontopaneelin johtajan ohjeita: ”Suomessa metsätalous ja soiden ojittaminen lukeutuvat suurimpien luontoa heikentävien käyttömuotojen piiriin, Kotiaho sanoo.” Mutta me siis pelastamme kotimaamme Pariisin ohella.

  Myöhemmät vaatimukset julkaisen myöhemmin.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.