Yllättävästi uusiutuvan energian pientuotantokin on sähköverkkoa uhkaavaa


Olen uskonut, että omakotimittakaavan sähköntuotanto aurinkopaneeleilla olisi sähköverkkoa häiritsemätöntä juuri pienuutensa takia. Isommat yksiköt, kuten tuulivoimateollisuusalueet (ilmastonvakiointikielellä tuulipuistot), ovat olleet selvempiä verkon sotkijoita, koska juuri missään niiden tuotantoa ei ohjata kysynnällä, vaan tuulen tarjonnalla. Tällöin muut tuottajat joutuvat joustamaan.

Nyt kuitenkin uusi mallinnustutkimus osoittaa (Linkki), että pientuottajatkin pystyvät sotkemaan sähköverkon ja vaarantamaan sähkö tarjonnan vakauden. Science Dailyn uutisoi tutkimuksesta (Linkki).

Photo by Kindel Media on Pexels.com

Mitä tästä? No ainakin sitä, että on melko epätasa-arvoista jakaa tukea omakotitalojen aurinkopanelisteille, ellei tuota verkkohäiriötekijääkään saada estettyä. Todennäköisesti ongelmaa ei vielä yleisesti esiinny, vaan mallinnus kuvannee tilannetta, jossa pientuotantoa on tiheästi. Nyt siis olisi oikea aika vetää kaikki tuet pois uusiutuvien energiamuotojen pientuottajilta, jos heillä ei ole kysyntään reagoivaa järjestelmää, kuten ei olekaan. Suurtuottajille sitten vaatimus, että tuotannon tulee reagoida järkevissä rajoissa kysyntään. Tarkoittaa sitä, ettei pelkkää aurinkosähkötuottajaa voisi ollakaan ilman läheistä kytkentää johonkin tasausmenetelmään, vaikkapa akustoihin. Jos näin emme pelastaisikaan koko maailmaa, niin ainakin sähköverkon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.