IPCC on taas raportoinut


Kuva 1. Kanislehti

IPCC:n raportti IPCC_AR6_WGII on juuri julkaistu (Linkki). Oletettavasti puhdasoppinen yleisesitys raportista löytyy Yleltä (Linkki). Itse olen ehtinyt hätäisesti selaamaan teknistä yhteenvetoa ja yksinkertaisille poliitikoille tarkoitettua tiivistelmää. Itse jättiraportti on tullut miltei vain ladatuksi tietokoneeni massamuistiin. Siinä ja teknisessä yhteenvedossa on joka sivulla kielto siteerata, lainata tai levittää kyseistä tekstiä. Mitäpä niistä sitten voi sanoakaan?

Muutaman tekstihaun tein. Väestönkasvua ei mainita ongelmaksi ainakaan poliitikoille suunnatussa osiossa. Eikä mainita sitäkään, että kylmäkuolleisuus on yleisempää kuin hellekuolleisuus. Koko kylmäkuolleisuutta en löytänyt kahdesta tiivistelmästä (poliitikot ja tekninen).

Alustavasti voinee sanoa, että sitä samaahan tämä on kuin ennekin. Jos hurrikaanit eivät lisäänny, niin ne ovat kuitenkin IPCC:llä merkkinä ilmastonmuutoksesta ihan vain olemassaolollaan tai kuolleiden esiintymisenä. Jos ilmastonmuutoksesta on jossain jotain hyötyä, sitä ei tutkita eikä mainita. Väestönkasvulle ei aseteta rajoja, vaan ilmastopakolaisuus nähdään ratkaisuna liikaväestölle jne. Lainaan tähän pätkän Yleltä (Linkki), se kun lienee sallittua: ”Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos aiheuttaa vaarallista ja laaja-alaista sekasortoa luonnossa.” Ihan tuon olisi voinut kirjoittaa näinkin: Globaali väestönkasvu aiheuttaa vaarallista ja laaja-alaista sekasortoa luonnossa. Esimerkiksi metsien hävittäminen on melko suorassa suhteessa väestönkasvuun, kun tarvitaan lisää peltoa.

Saatan palata tähän aiheeseen joskus uudestaan, mutta nyt menene pesemään käteni ja silmälasini.

2 responses to “IPCC on taas raportoinut

  1. Päivitysilmoitus: Ilmastonmuutoksen rikollisia – Jyrki Itkonen blogi·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.