Ei olleet ilmasto- eikä protestivaalit


Aluevaalien tulos on kutakuinkin selvillä (Linkki), ainakin äänet on laskettu. Meillä perussuomalaisilla oli protestivaalikampanja, joka vieläpä suuntautui vallitsevaa ilmastopoltiikkaakin vastaan polttoaineen verotuksen kohdalta. Eipä oikein purrut, ihan täytyy hammasta purra tuloksia katsoessaan. Mutta eipäs se mennyt hyvin vihreilläkään, joka puolueena on ollut aktiivisin ilmastonvakioija. Vaikka kyse oli lajissaan ensimmäiset vaalit, voittajina voinee pitää ainakin Kokoomusta ja Keskustaa, joista edellinen sai eniten ääniä ja jälkimmäinen eniten valtuutettuja.

Kun ilmastonvakiointitoimet ovat nykyään keskittyneet hiilipäästöjen rajoittamiseen, niin mikäli tämä politiikka jatkuu Suomessakin vuosikymmeniä tästä eteenpäin, voinemme olettaa, että keskittäminenkin jatkuu. Onhan ihmisten kasaaminen yhteen paikkaan nähty ilmastolle hyväksi, koska keskitetty liikenne ja kerrostaloasunto vievät vähemmän energiaa kuin haja-asutusalueen vastaavat toiminnot. Syrjäkuntien nyt omistamat terveysasemat saattavat mennä purkuun. Kun liikennekin muuttuu vähähiiliseksi, ei terveyskeskusten lakkautukset olisi ilmastopoliittisesti ongelma. Toki se olisi ongelma niille lähialueen asukkaille, joilla palvelun saanti vaikeutuisi. Hyvinvointialueuudistus ei kuitenkaan ole nähdäkseni lisäämässä haja-asustusalueiden asukasmääriä, joten ei oikein voi olettaa nykyisen kehityssuunnan muuttuvankaan. Keskittämällähän saadaan ainakin laskennallisia säästöjä ja koko sirkus saattaa vielä tulla niin kalliiksi, että joka asiasta pitää säästää.

Vielä sotien jälkeenkin kaupunkien uudet omakotitontit olivat sikseen isoja, että niille mahtui jotain omavaraista ravintotuotantoa, kuten marjapensaita, mikseipä perunapenkkikin. Tämä oli varautumista poikkeusoloihin. Hyvin keskittyneessä kerrostaloasutuksessa tällaista varautumista on vaikeampi järjestää. Vaan tottahan se on, ettei ruokatavaroiden kuljetusketju ole katkennut useammaksi päiväksi kertaakaan Suomessa ainakaan 40-luvun jälkeen. Asumisen keskittämisen haitat voisivat siis tulla esille pahimmassa tapauksessa, mutta sitä pahinta tapausta taas ei ole näkynyt.

Aika näyttää, mitä hyvinvointialueista tulee ja miten niitä kehitetään, mutta tällä tietoa asiat eivät näyttäisi etenevän ilmasto edellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.