CO2, kumpuaminen ja meriveden neutraloituminen


Uuden Suomen Puheenvuorossa on ollut viime aikoina paljon esillä hiilidioksidi (ks. linkkilistaa artikkelin lopusta). Olen osallistunut juttujen kommentointiin. Mieleni on askarrellut mm. merien kumpuamisen vaikutuksessa meriveden pH-arvoon ja voisiko siinä olla jokin huomaamaton tekijä, joka aiheuttaa ihmistekoisen, fossiilisen hiilidioksidin kiertoon arviointivirheen. Tässä artikkelissa mennään lähinnä kvalitatiivisesti ja kysellen. Eipähän sitä ainakaan kvantitatiivisia mittauksia saa tehdyksi kirjoituspöydän takaa.

Mitä valtamerten kumpuamisiin tulee (Linkki), niin niissä voi nousta pintaan hyvinkin syvän meren vettä, jossa on runsaasti ravinteita ja kohonnut CO2-pitoisuus. Kumpuamisalueet ovat biologisesti aktiivisia merialueita, joissa hiili kiertää monin tavoin.

Kuva 1. Erilaisia kumpuamisalueita, punaiset ovat jatkuvatoimisimpia. Kuvalähde: https://www.researchgate.net/figure/Locations-of-significant-coastal-upwelling-regions-in-the-world-ocean_fig11_307434835

Valtamerien pH-kartta osuu kohtalaisesti kumpuamisalueiden kohdalta vähiten emäksiseksi. Kuvassa 2 näkyy arvio vuoden 1850 merien pintaveden pH-arvoista kartalla. Joillakin kumpuamisalueilla ollaan lähellä neutraalia, muualla merivesi on selvästi emäksistä (pH jotain n. 8).

Kuva 2. Merien pH vuoden 1850 tienoilla. Lähde: http://ocean-acidification.net/2014/03/20/creating-a-portal-to-ocean-acidification/
Kuva 3. Arvio pintameriveden pH-arvoista vuoden 2100 tienoilla. Lähde: http://ocean-acidification.net/2014/03/20/creating-a-portal-to-ocean-acidification/

Kuvassa 3 nähdään, että meriveden arvioidaan pinnaltaan neutraloituneen melko pitkälle vuoteen 2100 mennessä, mutta edelleen kumpuamisalueet erottuvat kartalla. Pohjois-Atlantti taas ei erotu mitenkään erityisesti.

Katsotaan sitten kuvasta 4, mihin ihmistekoisen, fossiilisen hiilidioksidin on havaittu meressä sijoittuvan.

Kuva 4. Ihmistekoisen CO2:n sijoittuminen mereen vuoden 1994 tienoilla. Kaappauslähde: https://www.pmel.noaa.gov/co2/file/column+inventory+of+anthropogenic+CO2

Kuvassa 4 useimmat kumpuamisalueet näyttäisivät olevan vähän ihmistekoista hiilidioksidia sisältäviä. Tämähän on ymmärrettävissä hyvinkin sillä perusteella, että jos meri virtaa pohjalta pintaan, niin eihän siihen silloin ilmakehästä hiilidioksidia erityisesti kerry. Pohjois-Atlantti vaikuttaa ihmisperäisen hiilidioksidin haudalta.

Tässähän on paljon liikkuvia tekijöitä, mutta kyllä nuo kartat antavat mielestäni kuitenkin aiheen kysyä, että miksi näyttää siltä, että merien pintaveden pH:n odotetaan neutraloituvan voimakkaasti kumpuamisalueiden läheltä, joissa ihmistekoisen hiilidioksidin kokonaismäärät merivedessä ovat niukkoja.

Linkkejä aihetta sivuten

https://www.nature.com/articles/ncomms14498 (Linkki) Tutkimus pitempiaikaisesta meren ja ilmakehän CO2-vaihdosta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/hannusinivirta/ (Linkki) Blogisti Sinivirta edustaa lähinnä valtavirtanäkemystä ilmastotieteen kysymyksissä.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/aveollila/ (Linkki) Blogisti Ollilalla on omaakin julkaisutuotantoa ilmastotieteen alueelta. Hän näkee kasvihuoneen vähän toisin kuin valtavirta. Ilmastoherkkyys hänen mallissaan luokkaa 0,6 °C.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/arojouni/ (Linkki) Jouni Aro on maaperän hiilidioksidista paljon kirjoittava blogisti.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/lauriheimonen/ (Linkki) Blogisti Heimosen ilmastoherkkyys lähenee nollaa.

One response to “CO2, kumpuaminen ja meriveden neutraloituminen

  1. Korjailin kirjoitusvirheitä. Oli juuri artikkelin laadintavaiheessa nettiyhteys katkonainen yms. ongelmaa.
    Ilmastotieteessä pH:n alenemisesta käytetään nimitystä happamoituminen pH-arvosta riippumatta, mutta minusta se jotenkin kalahtaa korvaan emäksisissä olosuhteissa. Ensimmäisen kerran muistan nähneeni termin järvien vesien happamoitumisesta puhuttaessa, jolloin hapan järvivesi oli muuttunut entistä happamammaksi, tai näin ainakin pelättiin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.