Yksittäistapaus ja tilasto


Pakistanissa on sattunut ikävä lumisadeonnettomuus ja ihmisiä on kuollut kylmyyteen Murreen lähellä (Linkki). Lunta oli satanut sikseen runsaasti, ettei liikenne onnistunut tiellä Murreeseen ja takaisin. Joissain uutisissa kuolemansyyksi esitetään uteliaisuutta (Linkki).

En ole vielä nähnyt arviota, että tämä Pakistanin yksittäistapaus johtuisi ilmastonmuutoksesta, mutta helpostihan sellaisen väitteen saa kyhättyä. Äärisäähän on yksittäistapaus ja ilmastonmuutoksenhan kerrotaan aiheuttavan juuri niitä.

Mennäkseni sitten tilastollisempaan esitykseen, niin Phys.orgista löytyy tuore tiedeuutinen (Linkki), jonka mukaan Intiassa ihmisiä kuolee enemmän kylmyyteen kuin kuumuuteen. Tutkimuksen kohdealue on ollut intialainen Punen kaupunki. Ja ei, se ei ole pikku kylä Himalajan rinteellä, vaikken ole siitä koskaan aiemmin kuullutkaan. En ainakaan muista kuulleeni.

Ilmastonmuutoksen torjujien eräs perustelu voisi olla kuumuuteen kuolevien pelastaminen, kun hellekuolemia sattuisi vähemmän, mikäli ilmasto olisi vakioitu viileämmäksi. Usein uutisointi asiasta ainakin antaa vahvan tuen tuollaiselle näkemykselle (Linkki). Kun hellekuolemien uutisoinnissa jätetään mainitsematta, että kylmyys tappaa enemmän, niin eikö siinä synny vino kuva kokonaisuudesta ja ilmaston viilentämisen hyödyistä?

Kuva 1. Tekijäviite: By Vaido Otsar – Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29501791

Kuva 1 on kuin idyllinen talvimaisema Suomesta, paitsi että se on Eestistä. Jos tuollainen suomalainen normitalvi saataisiin koko maapallolle muutamaksi kuukaudeksi, niin arvioisin väestökadon olevan 95% luokkaa globaalisti. Toki sitä nuotioita voitaisiin pitää, niin etteivät kaikki paleltuisi ulkonakaan, mutta sitten keväällä ei olisikaan mitään, mitä syödä tai kylvääkään. Eihän etelän kasvit ole tottuneet routaiseen maahan. Suomessa asiat ovat toisin. Talveen on aina jouduttu varautumaan ja usein on selvitty. Tässä korostan sitä, että katastrofin pystyy monesti välttämään siihen ajoissa varautumalla. Näin on asia sekä kylmään että kuumaan kuolemisten kohdalla.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Murree#Climate (Linkki)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pune#Climate (Linkki)

Advertisement

3 responses to “Yksittäistapaus ja tilasto

 1. Kirjoitat: ”Kun hellekuolemien uutisoinnissa jätetään mainitsematta, että kylmyys tappaa enemmän, niin eikö siinä synny vino kuva kokonaisuudesta ja ilmaston viilentämisen hyödyistä?”
  Juurikin näin.
  Lisää aiheesta mm: Blogi Ilmastotiede

  https://ilmastotiede.wordpress.com/2013/10/24/kaksi-tutkimusta-tukholmasta/

  https://ilmastotiede.wordpress.com/2014/11/29/prisma-studio-kylmyys-yli-200-kertaa-tappavampi-kuin-kuumus/
  ————————-

  Vaalimainoksia on taas liikkeellä. Katsoinpa yhtä vaalimainosta äsken tarkemmin, kun sattui olemaan sama sukunimi kuin minulla ja muutenkin yhtä komea kuin minä ja ehdokas naapurikunta Vantaalta. Siinä oli mm. lause ’Ilmastomuutos on totta.’ Harmistuin ensin moisesta harhasta, mutta sitten rauhoitun. Ilmastomuutoshan on ollut aina totta, ilmasto muuttuu, evoluutio kehittyy jatkuvasti ja lajistot muuttuvat. Ja painovoima on totta ja maapallokin on pyöreähkö. Jep, äsken oli maammekin mannerjään kuoren alla ja sitten se jää vaan otti ja suli pois.

  Pannaanpa vielä linkki ensimmäiseen kunnon filosofi Heraleitokseen:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Herakleitos
  Torjukaamme vaaleissa ilmastonvakijoiden teemoja. Ja luonnon vakiojien.

  Tykkää

 2. UUTISOINNIN PSYKOLOGINEN ASPEKTI

  Tapahtumia. Kallio romahti, kun turistit veneili ihailemassa vesiputousta Brasiliassa. Joo, syy kait viimeaikaiset suuret vesisateet. Asiantuntijakin sen sanoi. Tämmöistähän nykyään sattuu kauheasti sen ihmisten aiheuttaman kamalan ilmastomuutoksen takia. Ihan joka paikka keikkuu äärevästi.

  Mutta. Ao. rotkolaakso on syntynyt vuosimiljoonien aikana, sortunut vähitellen ja välillä suuremmin rysäyksin. Miten ihmeessä se ennen osasikaan tehdä tuota ilman ihmisten aiheuttamia vaarallisia säiden ääri-ilmiöitä, ilmastonmuutosta?

  No kun luonto oli sen rotkon luonut, niin totta kai se oli ikuisesti ollut tuollainen. Ja nyt ahneet ja muutenkin ilkeät ihmiset oli tehneet ilmastonmuutoksen ja siksi se romahti äärevissä oloissa.

  Näin toimii Greenpeace-klaanin toimittajien logiikka. Ne ovat todellisia evoluution kieltäjiä. Tieteen kieltäjiä. Onpa syöpä laajasti levinnyt ’tieteeseen uskovassa’ maassammekin pääministeriä ja puoluettaan myöten. Vai olisiko, että jopa pääministeripuolue orjailee media mahtien luomia odotuksia.

  Unohdetaan muun muassa, että painovoima vetää kaikkia massoja alaspäin ja että erilaiset aineen sidosvoimat pitää vaikkapa kallioita aikansa kassa. Muun muassa kemikaali H2O vaikuttaa kasassa pysymisen voimiin ja niiden myötä sisäinen voimatasapaino muuttuu joskus, kivikova kalliokin sortuu. Pehmeämmistä maista tai jäätymisestä puhumattakaan.

  Manner-liikuntavoimat ja muut tulivuoret aikoinaan nosti maat ja kovemmatkin kalliot ylös ja painovoima hoitaa ne ajallaan takaisin alas. Perusvoima painovoima. Useimmiten kait hyvänä liukasteena vesi. Niin luonnollista evolutiivista, luonnon perustoimintaa.

  Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.