Joulunajan globaali sääennuste


Mietin vähän, miten toivottaisin lukijoilleni hyvää joulua. Joku joulukorttimainen kuva ja toivotukset? No miksei, mutta sitten kuitenkin pyrkimys lähemmäksi blogin pääteemaa voitti. Tässä on vähän ennustetta siitä, mitä joulu tuo tullessaan.

Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Lähden liikkeelle kotinurkilta ja jäätilanteesta kuvan 1 mukaisesti. Mielestäni tuosta kuvasta voi päätellä, millaisen pohjan alkutalven sää on joululle luonut. Vastaisin, että normaalin. Lumen määrähän myös kiinnostaa ja luntakin tuntuisi olevan reilusti Suomen etelärannikkoa lukuunottamatta (Linkki).

Kuva 2. Lähde: https://climatereanalyzer.org/wx/fcst_outlook/?dm_id=world-ced&nday=5-day

Kuvasta 2 voisi vaikka katsoa, että minne sitä voisi mennä, jos haluaa olla lämpimässä jouluna. Suomesta lähimmät lämpimät alueet (=keltaiset) löytyvät Välimereltä ja Azoreilta. Sahara ja Arabian niemimaa nyt olisivat kuitenkin varmempia valintoja. Suomessa on jouluna pakkasta, muttei niin paljon kuin Itä-Siperiassa.

Kuva 3.

Kuvassa 3 taas näkyy, missä olisi vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpää tai kylmempää jouluna. Suomessa on muutama aste kylmempää kuin tavallisesti samaan aikaan, mutta Grönlannissa on kymmenkunta astetta lämpimämpää kuin normaalisti.

Kuva 4.

Kuva 4 kertoo joulun sateista. Sahara olisi sateeton vaihtoehto, mutta Suomessa tulee vettä taivaalta vajaa sentti viiden vuorokauden aikana. Kun huomio lämpötilan, niin lumenahan se on vesi tällä kertaa satamassa.

Kuva 5.

Tuultakin on Suomessa keskimäärin muutaman solmun nopeudella luvassa. Tyyntä voisi löytyä jo Ruotsista, mutta myös Itä-Siperiasta.

Jos pysyy joulunajan Suomessa, niin sää on jotenkin normaalia joulusäätä. Vaihtelunhaluisten on varminta matkustaa vähän etäämmälle. Niin tai näin, rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille.

Advertisement

2 responses to “Joulunajan globaali sääennuste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.