Globaali lämpötila marraskuussa 2021


Taas on vuorossa perinteinen kuukausikatsaus globaaliin pintalämpötilaan Nasan GISTEMP-taulukon valossa. Uusimpana kuukautena nyt mukana viime marraskuu, kuten otsikostakin voinee päätellä.

Kuva 1.

Kuvasta 1 näkyy, että marraskuu 2021 osuu varsin tarkasti vuodesta 1980 alkavalle vuosiarvojen nousevalle trendiviivalle. Voiko marraskuuta syyttää mistään?

Kuva 2. Kuvankaappauslähde 14.12.2021: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2 on kuvankaappaus käyttämästäni lähdetaulukosta. Nykyään siellä eivät aiemmat kuukaudet juurikaan muuttuile uuden kuukauden tultua kuvaan mukaan, mutta onhan tuosta jotkut täsmälliset arvot helpompi havaita kuin kuvan 1 kuvaajasta. Lisäksi siinä on joitain taulukkotietoja, joita kuvaajassa ei ole. Vuoden 2021 globaali keskilämpötila näyttäisi olevan tulossa n. 0,15 °C viileämmäksi kuin edellinen vuosi.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvasta 3 taas näkyy, että lämpiäminen on keskittynyt marraskuussa kylmemmälle pallonpuoliskolle, eli pohjoiseen. Kuva on 1200 km tasoituksella. Jos käyttää 250 km tasoitusta, lämpötilaksi kuvaan tulee 0,87 astetta.

Mitäpä menneestä marraskuusta voi enempää sanoa? Erityisesti en havaitse La Niñan viilentävää vaikutusta, mutta enhän toki tiedä, paljonko olisi ollut mittarissa, jos La Niña ei olisi alkanut.

Jos Herra suo, noin kuukauden kuluttua katsotaan vuoden 2021 viimeisen kuukauden tiedot. Siihen väliin osuu yksi joulu. Toivotan tässä vaiheessa jo rauhallista joulun odotusta, vaikken aiokaan juttuja lopettaa kirjoittamasta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.