Paljonko Intia pystyisi kompensoimaan CO2-päästövähennyksiä?


Tässä jutussa on tarkoitus kartoittaa Intian mahdollisuuksia kompensoida muiden maiden tekemiä CO2-päästövähennyksiä. Meneillään olevassa COP26-kokouksessa Intia lupasi olla hiilineutraali vuoteen 2070 mennessä (Linkki). Mutta sitä ennen ehtii tapahtua paljonkin.

Koska tulevaisuuden ennustaminen on minulle vaikeaa, myönnän, että tässä on kyse spekuloinnista, kuten konditionaali otsikossakin jo osoittaa. Yksikin iso maa voi kuitenkin tehdä paljon CO2-päästöjen osalta, senhän Kiina on jo todistanut. Ja perusoletuksena tässä sitten onkin, että ”entäpä, jos Intia matkisi Kiinaa”.

Kiina on luvannut olla hiilineutraali vuonna 2060 (Linkki). Kun Kiina on lisäämässä hiilipäästöjään vuoteen 2030 saakka (Linkki), niin huipulta nollatasolle vie aikaa 30 vuotta. Onnekkaasti sattuu Intian vuoden 2017 hiilidioksidipäästöt olevan Kiinan vuoden 1980 päästöjen kanssa samaa suuruusluokkaa (Linkki), niin että saamme arviolla jonkinlaisen pohjan. Olettaen, että Intiakin tarvitsee 30 vuotta hiilidioksidipästöjensä alasajoon, saamme Intian CO2-huippuvuodeksi vuoden 2040. Siihen on aikaa enää 18 vuotta. Niinpä vuoden 2015 Kiinan päästöjä apuna käyttäen saan Intian huippupäästömääräksi n. 6 Ttn CO2, jossa lisäystä vuoden 2017 arvosta on n. 3,5 Ttn. Tuossa on annettu Intialle parisen vuotta enemmän aikaa saavuttaa ”tavoite” Kiinaan verrattuna. Tuo Intian tuottamaksi arvioimani lisäpäästö kompensoi varsin tarkasti EU:n päästövähennykset, vaikka täällä olisi saavutettu hiilineutraalius vuonna 1940.

Tässähän on moninmoista epävarmuustekijää, mutta jos nyt ne maat, jotka COP26-kokouksessa lupasivat päästä hiilineutraalisuuteen ennen vuotta 2061, myös pääsevät tavoitteeseensa, ei Intia pystyne nostamaan omia CO2-päästöjään vuonna 2040 edes Kiinan nykytasolle. Intia pystyynee kuitenkin kompensoimaan läntisen Euroopan (EU+UK) päästövähennykset vielä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, niin ei tässä tarvinne odottaa globaalin CO2-pitoisuuden laskuakaan ihan heti ilmakehässä. Kiinananhan voi odottaa päästelevän vähintään nykytahtiinsa vielä kymmenkunta vuotta ja Kiina on sen lisäksi rakentanut kivihiilivoimaloita Afrikkaa myöten. Kylllä niitä on tarkoitus käyttää vuosikymmeniä.

Voinemme siis olla melko huolettomia sen suhteen, että kasveilta loppuisi CO2-ravinne ilmasta ihan pian.

Advertisement

4 responses to “Paljonko Intia pystyisi kompensoimaan CO2-päästövähennyksiä?

 1. Näissä ennusteissa, kuten ’vuoteen 2070 mennessä’ on se virhe, että kehitys kehittyy nopeammin kuin kuvitellaan. Osmo A Wiio sanoi jo joskus 1960-luvulla, että ennusteisiin verrattuna lähitulevaisuus kehittyy hitaammin ja pitkän aikavälin tulevaisuus nopeammin.
  Tarkoitan sitä, että vuoteen 2070 mennessä (pitkä aikaväli) kehitys on nopeampaa kuin uskomme nyt. Siihen on noin 50 vuotta. Ja 50 vuotta taaksepäin oli 1971. Oliko kenelläkään ajatuksia joka kodin läppäreistä, kännyköistä, muoveista joka käyttöön, 120km/h rullaavista paperikoneista jne.? Ei meilläkään ole oikeasti ajatuksiakaan siitä mitä on vuoden 2040 tai 2050 jälkeen.

  Tykkää

 2. Terve en ole usarissa kommentoin tänne

  ””Koska en ole talousviisas, vaan pikemminkin päinvastoin, en käsitä blogistin kuollutta rahaa, koska pankithan käsittääkseni sijoittavat rahansa johonkin, eikä se jää makaamaan holveihin.””

  Tällä hetkellä jää

  Keskuspankki USAssa lisää tasettaan kirjoittamalla nollia perään tiedostoon, nousu on pystysuoraa

  Se ei tee inflaatiota koska ei valu pankeilta kentälle

  Mutta se valuu pörssiin

  Kun se alkaa valua kuluttajille alkaa kulutuksen inflaatio
  Pörssi- inflaatio ja siten valmiste/ raaka- aineinflaatio on jo

  RAHOJEN kasaus
  Elon Muskin palkkatulot ovat nolla
  Hän on ylivoimaisesti maailman varakkain
  Nyt eräänä päivänä se tulee alas. Tesla pörssissä. Kaikki muutkin ovat tulleet. Nokian 3g- kännykät jne

  Tämä ei voi jatkua näin
  Olen itse piensijoittaja ja pelkään kuten muutkin

  Hirvittää sekin kun pe valtio myi 500 miljoonalla Sampoa, arvo- osakkeen, 31.5. 2022 oletettu osinko yli 10%, myi silti, Morgan Stanley roikottaa niitä jossain tarjolla nyt

  Hyvää jatkoa, Suomi takaisin. PSn äänestäjä

  Tykkää

  • * Kyllä. Intian ja muutkin energiassa kehittyvät maat tarvitsee vahvaa kivihiilienergian kasvua saadakseen kunnon sähköä. Että oppii hoitamaan isoja energiajärjestelmiä, joita tarvitaan luotettavaan infrastruktuuriin. Se ei käy vain pikkulasten oppimäärällä ja Greenpeacen tietotaito-tasolla. Vaikka kuinka hyviä propagandassaan ovatkin.
   * Ja kyllä. Intiakin voi tehdä kivihiilienergian puhtaasti, niin että ilma puhdistuu saasteista ja alkaa puhdistumaan. Kun päästään eroon ensiksi pienpoltosta. Sitten edelleen seuraavia askeleita.
   * Ja kyllä. Hiilidioksidi ei ole niiden kaupunkien saastesumujen aiheuttaja vaan moninainen pienpoltto sisältäen moninaisia haitta-aineita.
   * Ja kyllä. Aikanaan voi alkaa sitten myös ydinenergian lisäkasvatus.
   * Ja kyllä. Tällä tiellä kenties piankin myös Intian lisäksi vaikkapa Keniassa, Nigeriassa, Egyptissä jne.
   * Ja kyllä. En hyväksy Afrikan lahjontaa viestillä, että ”älkää kehittykö!”. Helppoahan se olisi muuttaa kaikki kehitysapurahat vain ilmastoratkaisurahoiksi ihan ilman yhtään lisämiljardia. Seis sille tielle. Sitä haluaa Greenpeace – klaani pohjoinen suuri raha takanaan.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.