SD-pläjäys ilmastotiedeuutisia


Melko tyypillisesti tässä blogisa on tullut otettua yksi tiedeuutinen ja sitten tehtyä juttu siitä, ehkä noukkien joitain aiheeseen liittyviä linkkejä mukaan ja sitten vähän pohdiskelua tukimuksen merkityksestä yms. Tällä kertaa ajattelin tehdä vähän toisin. Noukin joukon Science Dailyssä (=SD) olleita tuoreita tiedeuutisia ja esittelen ne lyhyesti ilman enempää syvällisyyttä.

Yli miljoona afrikkalaista kuolee vuodessa ilmansaasteisiin

SD uutisoi Fisherin ja kumppaneiden tutkielmasta (Linkki). Uutisessa kerrotaan, että ilmansaasteet ovat tutkimuksen mukaan olleet syyllisenä 1,1 miljoonan afrikkalaisen kuolemaan vuonna 2019. Isoin osa näistä saasteista on kotitalousperäisiä, mutta nyttemmin ulkoilman saasteetkin ovat lisääntymässä. Tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä (Linkki). Myös lisäliite on tarjolla PDF-asiakirjana (LinkkiPDF). Ihmetystäni herättää suuri kuolleisuusmäärä savuun ja toisaalta lasten älykkyysosamäärän merkittävä heikennys savupartikkelien vuoksi. Jos osasin tehdä arvion oikein, niin keskimäärin yli 20 5 IQ-pistettä lasta kohti koko Afrikassa. (Lisäys 19.10: katso kommentti korjauksesta) Afrikan lasten älykkyyttä ei kuitenkaam tässä tutkimuksessa mitattu, vaan käytettiin Wangin tutkimusta eteläisestä Kaliforniasta, missä savupartikkelit korreloivat käänteisesti lasten älykkyyden kanssa. Älyni ei ehkä riitä ymmärtämään tätä täydellisesti.

Ydinvoimalaonnettomuus ei ole haitannut luontoa

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta ei ole havaittu isompaa haittaa luonnolle uutisen mukaan (Linkki) Wikipedian artikkeli aiheesta kertoo samaa (Linkki). Pahin ei siis aina toteudu ja ydinvoimalassa tuotettu sähkö saattaisi olla ainoa tapa välttää CO2-päästöjä suuressa mitassa ja varsin toimintavarmasti.

Keijusto leviää navoille päin

SD:n uutinen planktonin eli keijuston leviämisestä navoille päin (Linkki). Tämä sopii mielestäni yksiin sen kanssa, että tropiikki pyrkii levenemään, kun olosuhteet ovat muuttuneet suotuisammiksi. Samalla siinä tietenkin on lisääntyvä nielu CO2:lle.

Uusiutuva energia ei kasva haaveiden mukaisesti

Uutinen kertoo (Linkki), että vaikka uusiutuvat energiamuodot ovat kasvussa, se ei kuitenkaan täytä ilmastonvakioijien asettamia haaveellisia tavoitteita. Miksi näin? Syitä on varmaan useita, mutta niistä uutinen ei kerro paljoakaan. Eräs seikka on varmasti se, että kyse on perinteisesti ”raskaasta teollisuudesta”, siis hitaasti uudistettavasta tuotannosta. Vaan tietenkin hiilivoimala saadaan suljettua nopsaankin, mutta sitten vain puuttuu se korvaava tuotantotapa. Eihän tuuli- ja aurinkovoimalla voi pitää edes valoja varmasti päällä, saati lämmittää kerrostaloja. Atomivoimalat olisivat nyt tarpeen.

Ilmastonmuutos vaarantaa vesivoimalasähkön tuotantovarmuuden?

SD uutisoi sitten niin rajallisesti ilmastonmuutoksesta ja vesivoimasta (Linkki), että piti laittaa kysäri tuohon väliotsikkoon. Täsmällisesti ottaen kyse on Amazonin alueesta. Itse Almeidan ja kumppaneiden tutkielmassa jo otsikossa voivotellaan asian suhteen (Linkki). Että voi tapahtua, tai voi olla tapahtumatta, jos pahin vaihtoehto toteutuu. Eihän se nyt tietenkään ole niin, että varmasti kaikkialla sateisuus lisääntyy tasaisesti, mutta sitä lisääntymistä voi ainakin olettaa yleislinjaksi, kun merien pintavedet lämpenevät. Jonnekinhan se haihtunut vesi sataa, eikä kaikki sentään sada takaisin meriinkään. Amatzonin alueella on suunnitteilla yli 350 uutta vesivoimalaa patoaltaineen, että ainakin sähkön kokonaistuotanto on nousemassa. Nuo patoaltaathan muodostavat sitten aikamoisen energiavaraston, niin ettei yksi sateeton viikko vielä ole ongelma. Jos muita sähköenergian lähteitä on sitten käytettävissä alueella, niin pitempikään kuivuus ei välttämättä ole energiakatastrofi. Yhden kortin varassa on tietenkin epävarmempaa aina.

Yhteenvetoa

No eihän noin sekalaisista uutisista mitään yhteistä juonta oikein löydä, mutta ehkä nykyisen ilmastopolitiikan sokeat pisteet voi taas kerran mainita: väestönkasvu ja elintason kohottaminen. Näitä kumpaakaan ei kyseenalaisteta. Eikäpä ole näkynyt afrikkalaisia johtajia Suomessa hakemassa esimerkkiä väestönkasvun pysäyttämiseenkään. Eikä sitä edes Suomessa pidetä esimerkillisenä asiana. Sitten elintason nostoon on lisätty energian tuotantoa joka maassa. Eikä niitä uusiutuvia energiamuotoja ole keskitetty Kiinaan, Intiaan eikä Afrikkaan, vaan enemmin teollistuneille maapallon alueille. Näin nuo väekkäät alueet nostavat elintasoaan kivihiiltä polttamalla, mistä sitten voi olla seurauksena savuhaittojakin, kun ei ole suomalaiset kivihiilivoimalat käytössä, joista tulee piipusta puhtaampaa ilmaa kuin sisään otetaan. Nurinkurisesti nämä sitten ajetaan ensimmäisinä alas.

Ilmaston muuttamisen haitat ja hyödyt ovat epäsuhtaisesti tutkittuja. Edellä tutkimuksissa näkyy yksi todettu biomassan kasvuhyötä ja sitten ennakoitu energiatuotannon haitta. Näitäkään ei voi punnita samalla vaa’alla siksikään, että yksi on todettua todellisuutta ja toinen vielä massatonta mielikuvitusta. Ilmastopolitiikassa jälkimmäinen on uhkapainotteisesti ohjaavana tekijänä globaalisti. Tätä junaa tuskin saa käänettyä, mutta jos edes ydinenergiaa saataisiin lisättyä järjestäytyneisiin yhteiskuntiin, niin sittenhän ilmastonvakioinnin vahingot voisivat jäätä siedettäviksi.

Kuva 1.Kuvituskkuva, lämpötilapöoikkeamat syyskuussa 2021. Lähde: https://data.giss.nasa.gov//gistemp/maps/

Pläjäyksen päättääkin paremmin edelliseen blogiartikkeliin sopiva kuva. Näin saan kuitenkin artikkelikuvan tällekin jutulle.

2 responses to “SD-pläjäys ilmastotiedeuutisia

 1. Korjaus kohtaan: ”…arvion oikein, niin keskimäärin yli 20 IQ-pistettä lasta kohti koko Afrikassa.” En sitten osannut. Laskin kolmen eri arviosarjan summan, vaikka niin ei olisi pitänyt tehdä. Tutkijoiden tekstissään ilmoittama kokonaislukema on 1,96 miljardia menetettyä IQ-pistettä, josta tulee keskimääräiseksi arvoksi Afrikan alle 10 vuotiaille lapsille 5,3 menetettyä älykkyyspistettä.

  Tykkää

  • Kiitos taas tieteellisistä tietämystä lisäävistä uutisistasi. Oma käsitykseni on että laaduton valtamedia vähentää ja kaventaa rankasti kansamme tietämyskirjoa ja -tasoa.
   Tämä tietämys toki on eri asia kuin puhua älykkyydestä. Papukaijojakin arvioidaan älykkäiksi, jos ne pystyvät toistamaan juttuja, kuten tekee valtamediatoimittajat sulavasti monistaen ja kenties sopivasti varioiden valtaideologian totuuksia.

   Meitä nuorina peloteltiin rock-rollin älykkyyttä alentavasta vaikutuksesta. Ehkä se onkin vaikuttanut minuunkin, kun näin tuumailen.

   PS: Ja en voi olla kehumatta, olen löytänyt lähteen. Historioitsija Keskisarja kertoilee internetissäkin. Esimerkki:

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.