Syyskuussa 2021 globaali lämpötila kohosi


Nasan GISTEMP-taulukkosivu on päivittynyt ja nyt myös syyskuun tulos on nähtävissä. Se oli 0,92 astetta vanhaa syyskuiden keskiarvoa korkeampi ja 0,1 astetta korkeampi kuin elokuun 2021 lämpötila. Kuvassa 1 muutamien viime vuosien kuukausilämpötilat tällä poikkeama-asteikolla, y-akselin lämpötilalukemat sadasosa-asteina.

Kuva 1.

Viimeisestä El Niñon aiheuttamasta huipusta vuoden 2020 helmikuusta tämän vuoden helmikuuhun jatkunut kuukausilämpötilojen aleneminen ei näytä saavat ”hyvää” jatkoa, vaan lämpötila kipusi nyt syyskuussa tuolle katkoviivalla kuvatulle trendiviivalle asti. Kaikkien aikojen syyskuista tämä vuoden 2021 syyskuu oli jaetulla hopeasijalla tässä aineistossa. Otsikossa mainitsemani lämpötilan kohoaminen siis osuu monin perustein kohdilleen.

Kuva 2. Kaappauslähde 13.10.2021: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 perinteinen lähdetaulukko kuvankaapauksen tuloksena. Tämän vuoden kuukausien keskiarvo toistaiseksi on 82,2 cK. Sillä ei vuosien vertailussa pääsisi vielä kuuden lämpimimmän vuoden joukkoon tässä aineistossa. Ei, vaikka loput kolme kuukautta menisi syyskuun tasolla. Toisaalta kymmenen ”parhaan” joukosta ei pysty tippumaan kuin kosmisella katastrofilla. Seitsemäs tila vuositasolla vaikuttaa melko todennäköiseltä tässä vaiheessa.

Menossa olevasta lokakuusta ei nytten osaa sanoa mitään veikkausta, kun päiväkohtaisia tuloksia ei ole saatavillani. Uusi La Niña on alkamaisillaan, mutta ehtiikö se mitään jäähdyttää vielä?

2 responses to “Syyskuussa 2021 globaali lämpötila kohosi

 1. Nyttemmin olen löytänyt piilotetut WP-ominaisuudet kuvien osalta, niin että saan taas kuvan suurentamisen toimimaan napsauttamalla kuvaa. Siinä voi kuitenkin olla jotain ensikerran esteitä, niin että pitää palata takaisin artikkeliin ja yrittää uudestaan, jolloin kuva näkyy isompana.

  Tykkää

 2. Heip. Nyt oli syyskuu siis lähellä trendiviivaa ollaan taulukossasi. Siis jopa harvinaisen lähellä sitä käyräsi mukaan. Mutta ei niinkään lähellä, jos vain syyskuiden trendiviivassa.
  Nykyisin kun puhutaan paljon äärevistä säistä, niin kysynpä:
  Onko ollut tänä vuonna yhtään kuukautta sellaista äärimmäisen harvinaista säätä, että olisi ollut vaikkapa kolme kuukautta juurikin keskiarvoista säätä edes lämmön suhteen. Saati tuulisuuden ja sateisuuden suhteen.
  Löytyykö Suomen tilastoista edes yhtä kuukautta vaikka kuinka kaukaa menneisyydestä, että edes yhden paikkakunnan säät oli olleet vaikkapa kolme vuorokautta keskiarvoisia lämmön, tuulisuuden ja sateisuuden suhteen. No suattaapi toki olla joku tapaus edes jostain paikkakunnalta, mutta otaksun, että olisipa harvinaista olla sään keskimääräinen, jota jopa alan ammattilaiset, laatumedian meteorologit, jatkuvasti lipasauttelee NORMAALIKSI. Siis hyvin epätieteellisesti puhuen normaaliudesta ja siitä poikkeamisesta. Samalla opettaen kansakuntaa tietämättömyyden suuntaan. Sellaiseen, että ikään kuin eläisimme jatkuvassa epänormaaliudessa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.