Tuulivoimalajätteelle pyritään keksimään käyttöä


Kuva 1. Windy Standardin maisemaa. Kuvaajaviite: By Colin Park, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9226801
Kuva 2. Osasuurennos kuvasta 1. Kuvaajaviite: By Colin Park, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9226801

Tallbloken blogista löysin osakopion BBC:n artikkelista (Linkki), joka käsittelee skotlantilaisen Windy Standard -alueen tuulivoimaloiden purkujätteen loppusijoittelua (Linkki). Kyseinen alue tai mäki näkyy kuvassa 1 ja sen tuulivoimalat paremmin kuvassa 2, varsinkin jos napsauttaa kuvaa hiirellä. Maisemahaitta ei siis ole ollut kovin kauaksi näkyvä, mutta purettavien tuulivoimaloiden tilalle onkin suunnitteilla paljon korkeampia voimaloita. Niitä tuskin pyritään maastouttamaan maisemaa varjellen.

BBC:n artikkelissa näkyy jäteyhtiön (Fred Olsen Renewables) laatima taulukko tuulivoimalajätteen materiaalilajeista. Tuulivoimalarakentamisen suurin kasvihuonekaasujen päästölähde, betoni, puuttuu listalta. Arvattavasti siksi, ettei betonijalustaa pyritä kierrättämään, vaan se jätetään maahan. Listalla näkyy n. 86% helposti hyödynnettäviä metalleja ja vain n. 14% ongelmallisempaa hiilikuitulujitettua muovia. BBC:n artikkeli keskittyy kertomaan, mitä käyttöä sille on jo keksitty ja ehkä vielä voidaan keksiä.

Ihan ensimmäiseksihän tästä tulee mieleen, etteivät tuulivoimaloiden valmistajat ole ajatelleet mitä loppuunkäytetyille tuulivoimaloille pitäisi tehdä. Eihän nyt tarvitsi mitään yrittää keksiä, jos olisivat ajatelleet. Voitaneen vastuuta jakaa myös vastuuttomasti lupia myöntäneille viranomaisille, kun eivät ole vaatineet kierrätysselvitystä ja purkamiskustannusten panttimaksua.

Toisena voinee ottaa esille sen, että tuulivoimaloista tulee rakennejätettä enemmän kuin perinteisistä voimaloista (LinkkiPDF). Tämä johtuu tuulivoimalan lyhyemmästä käyttöiästä ja alhaisemmasta MW-tuotosta käytettyä rakennusmateriaalia kohti. BBC:n artikkelin ongelmallinen muovijäte, lapojen kuitulujitettu muovi, on lähes tuntematonta perinteisissä voimaloissa. Tuulisähkön edullisuus tuulivoimayhtiölle ei siis tule niinkään rakennuskustannusten vähäisyydestä, vaan enemminkin polttoaineen ja työvoiman tarpeettomuudesta ja ehkä tukiaisista.

Yksi asia, mitä BBC:n artikkeli ei kerro, on se, että tuulivoimaloiden roottorin lavat ovat jo joutuneet omanlaiseensa hautauskäytäntöön USA:ssa (Linkki). Vaikka lavasta voisi askarrella vaikkapa erilaisia bussipysäkin katteita, tuulivoimalakeskittymät ovat usein varsin etäällä kaupungeista ja lavan kuljetuskustannukset syövät uusiokäytön kannattavuuden. Sen sijaan BBC kertoo, että ”…data about their disposal is extremely limited.” Tietoa tuulivoimalajätteestä ei ehkä ole juuri Skotlannista, mutta…ei sitä ole pyritty muualtakaan etsimään. Ennemmin on etsitty kuva yhdestä pyöräkatoksesta, johon Tanskassa on saatu menemään muutama metri vanhaa roottoorin lapaa.

Eihän sitä voi toki varmuudella ennustaa, etteivätkö juuri skotit keksisi kuituvahvistettujen tuulivoimalajäteiden uusiokäyttöä. Haasteita riittää, kun roottorin lapakin on joka metriltään hieman erilainen. Näin esimerkiksi sahaaminen tasapituisiksi pätkiksi ei antaisi täysin identtisiä rakenneosia jatkojalostukseen.

Lasikuituvahvisteiset muoviosat ovat olleet kehnoa polttoainettakin, mutta hiilikuituvahvisteisten osien luulisi palavan uunissa, kunhan ne saadaan ensin pienittyä. Kun siipi on kuitenkin tehty äärimmäisen lujaksi, voi sen pilkkominenkin olla energiaa syövää. Kyllä sitten jossain Salmisaaren voimalaitoksessa poltettuna tuollainen materiaali palaisi puhtaasti ilman terveydelle haitallisia päästöjä ilmakehään. Tässä yksi vinkki skoteille.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine (Linkki) Yleisartikkeli tuulivoimaloista. Väitetään, ettei tule jätemateriaalia.

https://pubs.usgs.gov/sir/2011/5036/sir2011-5036.pdf (LinkkiPDF) Arvio USA:n tuulivoimaloiden materiaalitarpeista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.