Kaukolämpöä tuottavat pienydinvoimalat ovat 10 vuoden päässä


Meille kaikkille niin kallis Yle on kirjoittanut pienydinvoimaloista lauantaina ja tänään vielä päivittänyt artikkeliaan (Linkki). Juttuhan on selkeällä suomella ja kaikkien luettavissa, niin en ala sitä tarkemmin perkaamaan. Sen sijaan yritän hahmotella, mitä kaukolämpöä ja mahdollisesti osin myös sähköä tuottavien ydinvoimaloiden tarve kuvastaan.

En kuitenkaan malta olla tekemättä heittoa Helenin suuntaan: se on sulkemassa kaukolämpöä ja sähköä tuottavaa Hansasaaren voimalaa kiirehdityllä aikataululla jo vuonna 2023 (Linkki). Jos tuon voimalan sulkemisajankohta olisi hieman sen jälkeen, kun ensimmäiset pienydinvoimalat ovat alkaneet tuottamaan kaukolämpöä ja sähköä, minulla ei heräisi pientäkään epäilystä typerysten tekemästä päätöksestä. Vertailuksi tähän vielä se, mitä Kiinassa tehdään samaan aikaan (Linkki). Kompensoivat siis moninkertaisesti Hanasaaren CO2-tuoton poistuman.

Pienydinvoimalatarve kertoo mielestäni siitä, ettei muilla hiilettömillä tekniikoilla saada kaukolämpöä riittävästi eikä sähköäkään kovin varmatoimisesti. Kaukolämpöhän on isossa osassa maailmaa tuntematonta energiaa, joten jos suomalaiset eivät siitä pidä huolta kansainvälisissä sopimuksissa, niin sen tuottaminenhan voidaan katsoa vaikka ympäristörikokseksi. Käytännössä kaukolämmön talteenotto nostaa suomalaisen kivihiilivoimalan hyötösuhteen yli 90%. Monissa lämpimissä maissa sähkön ohella (kauko)lämpöäkin tuottavia CHP-voimaloita ei tarvita tai ei ole. Intiassakin asiaa vasta harkitaan (Linkki).

Kivihiilivoimaloiden uudelleenkäynnistystä Euroopassa ennustellaan WUWT-sivustolla (Linkki). Vaikka jo edellisessä artikkelissani käsittelinkin sähköenergiakriisiä, niin tässä on varmaan hyvä korostaa, ettei kyse ole vain brexitin huonosti sujuneesta alusta, vaan ongelmia on myös mm. Espanjassa, kuten HeSa kirjoittaa (Linkki). Vihreä siirtymä ja hiilivoimaloiden lakkautus mainittu, kuten myös sähkön hinnan kolminkertaistuminen. Siirtymä sattumaenergiaan on ehkä ollut hätäilyä, ilmastohätäilyä?

Jos Suomessa ei olisi yhtään ydinvoimalaa, saattaisin olla nyt myös pienydinvoimaloita vastaan. Olisihan ydinjäte uudenlainen riski. Vaan ei nyt enää, kun se on kerta jo otettu kannettavaksi. Siis nuo uudet voimalat eivät tuota aivan uutta riskityyppiä, vaan ainoastaan vähän kasvattavat vanhaa. Toriumin käyttö olisi suositeltavaa, mutta kun se ei ole teknologisesti vielä valmis tuotantoon, niin uraanilla on selvittävä.

Minä en poistaisi Hanasaaren voimalaa käytöstä, ennen kuin nuo pienydinvoimalat ovat pyörimässä. Ajettaisiin voimalaa vaikka pienimmällä järkevällä teholla. Vaan tuskinpa tätä minulta kysytään. Olenhan Helenin kaukolämmön kuluttaja taloyhtiön kautta ja sen sähköasiakas.

Kuva 1. Hanasaaren voimalaitos. Kuvaajaviite: By Markus Säynevirta – Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90645648
Advertisement

5 responses to “Kaukolämpöä tuottavat pienydinvoimalat ovat 10 vuoden päässä

 1. Tämäkin sivuaa aihetta:
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/e9780b5c-4d80-4c72-8baa-788429300d32?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR25JWK65trSAIoi7OIqNUIcjKwb2PW2JZ4NZzptovLcVwA4da-IO293EFU#Echobox=1632714678

  EU vaatii asutuksen 0-energiatasoa. Sehän oli keksitty Australiassa jo ennen ajanlaskun alkua, ettei siinä ole kyse uudesta keksinnöstä. Ainoastaan se, että Suomessa taloja tarvitsee lämmittää ihan eri tavalla kuin etelämmässä. Toki talvella iglu voiisi olla vaihtoehtomme?

  Tykkää

 2. Kyllä: Ydinvoimaa lisää. Ja muutakin saa käyttää. Eikä hoppuilla.
  —————————
  Olen niin harmistunut, usein yhtälailla itselleni, kun en osaa suhtautua nykyiseen energiapolitiikkaan kuin valtavana parodiana. Ajatuksia sinkoilee kaikkiin suuntiin. Hyviäkin ajatuksia toki kosolti. Nykyisin vain on niin, että maailma ja ajattelu on pantu ahtaaseen laatikkoon, boxiin.

  Viralliset totuuden profeetat esittävät vakavalla naamalla hypoteettisia laskemia ja hypoteettisiin oletuksiin perustuvia laskelmia. Yhtenä esimerkkinä uusin Sitran selonteko:

  https://yle.fi/uutiset/3-12116663?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsdaily&utm_content=2021-09-28

  Laajat joukot mitä fiksuinta väkeä yrittää siten räpiköidä boxin kahleissa. Astukaamme kaikki ulos boxista. Ensin karistamme uskon, että hiilidioksidi uhkaa tuhoisasti maapalloa, elämää ja ihmistä.

  PS: Linkkaamassani Yle-jutussa on ihan hyvää keskustelua. Iso plus siitä.

  Tykkää

  • Sitrassa ei tunnuttaisi tiedostettavan sattumasähkön ongelmia. Toki aina pieni todennäköisyys, että heillä on niihin ratkaisu, joka on pidetty salassa, eikä sitä ole missään vielä käytössä.
   Sähkön kulutuksen lisääntyminen on muuten eri puhetta kuin se, mitä muistelen muutaman vuoden takaa. Silloin sähkön kulutus oli laskussa, eikä uusia ydinvoimaloita siksikään tarvittu. Muistankohan väärin?

   Tykkää

 3. Meillä kaukolämmön rakentaminen on aloitettu melko myöhään. Asiaan erityisesti paneutumatta tietämäni mukaan juuret johtavat ainakin 100 vuoden päähän Saksaan. Eteläisestä Euroopasta mainittakoon Pariisi, lossa kaukölämpö käynnistyi 20 v ennen ennen Helsinkiä. Pariisin ja Helsingin vuositarve on hyvin lähellä toisiaa, Pariisissa 50% lämmöstä on uusiutuvaa ja loput fossiilista lähinnä kaasua.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.