Ilmastonmuutos edistänyt Intian ennätyssatoja


WUWT-sivustolta sattui tällä erää silmiini juttu Intian viljapeltojen ennätyssadoista (Linkki). Alkuperäinen, intialaistaustaiselta vaikuttavan Vijay Jayarajan artikkeli on kotoisin läntisestä The Western Journal -nettilehdestä (Linkki). Artikkelista löytyy viittaus mm. intialaiseen uutiseen (Linkki), joten ennätyssato vaikuttaa uskottavalta tiedolta.

Kuten viitatussa jutussa todetaankin, viljojen ennätyssatoon on vaikuttamassa monia tekijöitä, mutta myös ilmakehän lisääntynyt CO2-lannoitus ja globaalisti tarkasteltuna lämpötilan kohoaminen. Intian osalta en ole varma, kuinka merkittävää jälkimmäinen on, mutta ehkä jossain Himalajan rinteillä silläkin on satoa lisäävää vaikutusta. Suotuisien ilmastotekijöiden osuutta on varmentamassa puutarhaviljelyn ennätyssato (Linkki), joka on täysin riippumaton ainakin viljapelloille levitetyistä lannoitteista.

Vijay Jayarajan juttu on sen verta asenteellinen, että sitä voinee pitää ennemminkin blogiartikkelina kuin kaikki hienot journalistiset periaatteet huomioineena lehtiartikkelina. Eräs kärkiteema artikkelissa onkin se, etteivät ilmastoalarmistit ole huomioineet tätä uutisoitua asiaa. Ja onhan siinä perääkin. Ilmastopolitiikka ja -uutisointikin on haittapainotteista. Tästä Intian ennätyssadosta ei mieleeni ole jäänyt yhtään uutista, mutta Afganistanin odotettavasta nälänhästä muistan lukeneen/kuulleeni. Afganistanissa on varmaan ilmaston lisäksi monia muitakin tekijöitä vaikuttamassa tulevaan nälänhätään, kuten afgaanien väestönkasvu, mutta en sinänsä pitäisi mahdottomana, etteikö Afganistanissa voisi ollakin ilmastonmuutoksen aiheuttamaa satojen vähenemistä. Ilmastovyöhykkeet pyrkivät siirtymään navoille päin. Tällöin kuivin vyöhyke voi siirtyä aiemmin viljelyskelpoisen alueen kohdille ja vähentää satoa, vaikka CO2-lisäys onkin helpottamassa kuivuuden haittoja. Kun kuitenkin Afganistanissa kuivuus haittaa enintään 40 miljoonaa ihmistä, niin Intian sadon lisäys tulee 30 kertaa suuremmalle väestömäärälle, jolloin globaalisti tilanne vaikuttaa siltä, että ilmastonmuutoksen hyödyt voittavat haitat tässäkin tapauksessa. Maapllon vihertyminen on globaali pääsuuntaus, kuivuuven lisääntyminen paikallista.

Advertisement

4 responses to “Ilmastonmuutos edistänyt Intian ennätyssatoja

 1. Aika hienosti on taas pyöräytelty asioita ja saatu fiktiot muutettua faktoiksi. Jos otetaan vaikka riisin keskisato, se on Intiassa (2017) noin 3,8 tonnia / ha, kun se Australiassa on 9,8 t/ha. Vehnä Intia 2,8 t/ha ja Hollanti 8,9 t/ha. Ja nämäkin tuotantomäärät ovat kasvaneet viimeisimmän 50 vuoden aikana jopa yli 3-kertaisiksi. Sen sijaan esim. palkokasvien satomäärät per ha ovat pienentyneet.
  Intiassa on valtavat alueelliset erot maatalouden tuottavuudessa. Jos tätä eroa saadaan kurottua umpeen menetelmillä, lannotteilla jne, kasvaa kokonaissato vuosittain tuon 10%.
  Viimeisimmät monsuunisateet ovat olleet juuri oikeankokoisia ja oikeaan aikaan. Ne voivat ensi vuonna olla ihan vääränkokoiset ja tulla ihan väärään aikaan.
  Kyseinen the Western Journal on lehti, joka kiistää täysin ilmastonmuutoksen. Lähteenä voisi yhtä hyvin käyttää QAnon-sivuja.

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuo ”CO2-lannoitus” on samanlainen propagandatermi kuin nykyään USA:n laittomien sotien oikeutuksena käytetty ”tyttöjen avustaminen”. Fossiilisten polttoaieniden käyttö aiheuttaa hirvittävät vahingot ruoantuotannolle ja koko elämälle eri tavoin eri alueilla. Samoin tuo ”tyttöjen auttaminen” USA:n toimesta on käytännössä tarkoittanut sitä, että 2/3 Afganistanin perheistä on tuhottu ja väki ajettu pakolaisiksi. Kun se tyttöjen auttaminen jäi vain median propagandakuvaksi.
  Nuo QAnnon-sivut ovat huomattavasti pätevämmät kuin puhtaasti propagandamielessä perustetut WUWT-sivut. Kun joskus asiantuntijat puuttuivat sivuston toimintaan, oli vastaus, että WUWT on ilmastonmuutosvastainen sivusto eikä sitä kiinnosta tieteelliset asiat. Intian mediasta on varmaan poimittavissa mielenkiintoisia ”juttuja”. Suosittelen, että sivuutatte kirjoitukset missä mainitaan WUWT.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.